Adevărul despre execuția bugetară la 6 luni. "Se ascunde gunoiul sub preş"

Un nou subiect de scandal între actuala guvernare PNL-PSD și Opoziție: care este deficitul bugetar real la jumătatea anului? Guvernul anunță un deficit de 1,7% în timp ce fostul premier liberal Ludovic Orban spune că datele reale duc deficitul la peste 3 procente din PIB.

Author: Sorin Negru miercuri 27 iulie 2022 , 15:49

deficit bugetar

Deficitul bugetar la 6 luni, subiect de dispută între Guvern și Opoziție

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că din datele privind execuţia bugetară pe primele şase luni rezultă că efortul de consolidare fiscală „prinde concreteţe”.

Citeste si: Veste bună pentru pensionari. Pragul de 2.000 lei până la care NU sunt impozitate pensiile ar putea fi majorat

Potrivit ministrului, angajamentele luate în reducerea deficitului se văd în rezultatele fiscal-bugetare înregistrate în această perioadă.

Pe de altă parte, fostul premier Ludovic Orban este de părere că deficitul "real" al bugetului de stat este de aproximativ 3%, iar ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, prezintă informaţii "care sunt în contradicţie cu realitatea" privind execuţia bugetară la şase luni.

Ce spune premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă laudă datele execuției bugetare pe prima jumătate a anului, a căror analiză este în curs de finalizare la nivel de Guvern.

Citeste si: Veste bună pentru pensionari. Pragul de 2.000 lei până la care NU sunt impozitate pensiile ar putea fi majorat

Citeste si: Horoscop chinezesc pentru marți, 26 septembrie 2023: Zodia care obține o promovare la locul de muncă sau un bonus material- kanald.ro

Citeste si: Cât de bolnav este, de fapt, Florin Salam?: „Plâng oamenii” Manelistul a spus ce se întâmplă cu el- wowbiz.ro

"Ele arată că măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru protejarea economiei și a cetățenilor s-au reflectat în creșterea veniturilor și în menținerea cheltuielilor bugetare sub creșterea valorii nominale a produsului intern brut, în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem față", spune prim-ministrul României.

Citeste si: VIDEO| Marile lanțuri de magazine au început să plafoneze prețurile la produse pentru a atrage clienții

Potrivit premierului, un lucru benefic este acela că angajamentele luate cu privire la reducerea deficitului bugetar se văd în rezultatele pe primele șase luni, iar "ceilalți indicatori importanți au înregistrat o evoluție încurajatoare".

Veniturile bugetare au crescut în valoare nominală cu 40,3 mld. lei, spune premierul, și s-a păstrat o abordare prudentă asupra finanțelor statului, menținând cheltuielile sub nivelul de creștere a veniturilor.

deficit bugetar

Guvernul Ciucă, acuzat de Opoziție că a scăzut cheltuielile pentru investiţii și că situaţia este "dezastruoasă" în privinţa absorbţiei fondurilor europene 

[Sursa foto: Guvernul României]

Acuzații din Opoziție: Se ascunde realitatea cheltuielilor bugetului de stat

Ludovic Orban a afirmat miercuri că ministrul Finanțelor Adrian Câciu şi-a fundamentat "minciunile" pe neevidenţierea unor cheltuieli care nu au fost efectuate deoarece Ministerul de Finanţe nu a alocat banii pentru plăţile respective în cadrul unor cheltuieli obligatorii.

"Domnul Câciu minte, prezintă nişte informaţii care sunt în contradicţie cu realitatea. Execuţia bugetară prezentată de domnul Câciu ascunde gunoiul sub preş şi nu reflectă realitatea veniturilor, dar, mai ales, realitatea cheltuielilor bugetului de stat.(...) Este evident faptul că deficitul bugetar la şase luni prezentat de Câciu şi anume 1,71% este o minciună sfruntată. Deficitul real al bugetului de stat este, pe baza evaluării făcute de noi, la nivelul deficitului bugetar la primele şase luni, de aproximativ 3%", a susţinut Orban, într-o conferinţă de presă.

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: Cum s-a fotografiat Smiley, după ce a rămas fără permis de conducere- radioimpuls.ro

Orban a dat ca exemplu cheltuielile pentru compensarea preţurilor plafonate la energia electrică şi gazul natural.

"Costul bugetar estimat pentru perioada aprilie- decembrie al măsurilor de compensare în urma plafonării preţului la energie electrică şi gazul natural pentru anumite categorii de consumatori este de aproximativ 7 miliarde de lei pentru gaz şi de aproximativ 34 de miliarde de lei pentru compensarea facturilor la energia electrică. La ora actuală, Guvernul nu a plătit sumele datorate către furnizorii de energie electrică şi de gaz natural decât până la nivelul lunii martie, nici măcar toate sumele datorate până la nivelul lunii martie nu au fost plătite toate. Pe aprilie, mai şi iunie, suntem aproape de finalul lunii iulie, nu s-a decontat niciun leu către furnizori.(...) Suma neplătită este de aproximativ 11 miliarde de lei", a spus liderul Partidului Forţa Dreptei.

Potrivit acestuia, Guvernul înregistrează restanţe estimate la cel puţin 2 miliarde de lei în ceea ce priveşte rambursarea TVA şi decontarea către angajatori a sumelor cheltuite de aceştia cu concediile medicale. El a menţionat că există cheltuieli amânate şi în materie de decontări ale lucrărilor efectuate pe toate programele de investiţii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si