Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Uneori este imposibil evitarea completă a locurilor aglomerate, mersul la serviciu, la școală, cumpărăturile la supermarket, toate acestea sunt locuri în care putem contacta viroze.

Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Sfatul unui medic

Medicul Vasi Rădulescu, cunoscut pentru postarile sale în mediul online, dar și pentru cele două cărți scrise, a precizat, pe contul său de Facebook, câteva reguli de care să ții cont, despre masca de protecție, despre viroze și viruși.

Masca de protectie gripa - Masca împotriva racelii - Masca medicala gripa
Masca de protectie gripa - Masca împotriva racelii - Masca medicala gripa

Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. ”Circulă pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea măștilor în gripă. Unii spun să le pui pe o parte dacă ești sănătos și pe alta dacă ești bolnav. Ca să nu cădem iar în fake news și informații fără noimă, trebuie să discutăm puțin despre aceste măști.

Citeste si: VIDEO| Terifiați de gripă. Românii iau cu asalt camerele de gardă ale spitalelor

La ce sunt bune? Cele mai multe sunt de uz chirurgical și împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta (dinspre echipa operatorie spre câmpul operator care trebuie să fie steril, dar și invers, pentru că sar sânge sau alte lichide). Există și măști cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substanțe.

Citește și  Vaccin antigripal. Tot ce trebuie să știi înainte să te vaccinezi

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

 Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Poate o mască simplă să oprească virusul?  

Poate o mască simplă să oprească virusul? Nu. Virusul per se e foarte mic și ar trece lejer prin ochiurile materialului. Totuși, de la om la om, picăturile din respirație pot fi oprite. Și ele conțin virusul de regulă. Atenție mare și la mâini, să limităm contactul lor cu anumite suprafețe și să le spălăm cât mai des.

Masca de protectie gripa - Masca împotriva racelii - Masca medicala gripa
Masca de protectie gripa - Masca împotriva racelii - Masca medicala gripa

Citeste si: Cum previi gripa? Multă lume nu știe și face o mare greșeală

Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. NU se poartă DIFERIT! Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav.

Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Cât se poată o mască

Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Cât se poartă? O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă.

Este eficientă masca? Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecție adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măști nici nu acoperă bine gura, nasul și mai ales părțile laterale și nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut. Totuși, trebuie să știți că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măști în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecție.

Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus și numeroase studii au arătat efecte benefice.

Masca de protectie gripa - Masca împotriva racelii - Masca medicala gripa
Masca de protectie gripa - Masca împotriva racelii - Masca medicala gripa

Citeste si: VIDEO| Gripa închide școlile: Cursuri suspendate parţial în nouă şcoli şi grădiniţe din Bucureşti

Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Ce mască alegem

Ce mască alegem? Este mai bună una de tip trunchi de con care manșonează bine relieful feței. Este mai bună una cu filtru special. Dar chiar și măștile simple pot oferi protecție în plus, așa că pot fi purtate.

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Un festival din Slovacia, marcat de un incident dramatic. O furtună puternică a provocat prăbușirea unui cort peste festivalieri- radioimpuls.ro

Este rușinos să purtăm mască? Nu. Trebuie să avem grijă de noi și de ceilalți. Fără etichetări și stigmatizări. E mai important însă ca cei bolnavi să stea acasă, ca în epidemie să stăm mai departe unul de altul în zonele publice, să ne vaccinăm, să ne spălăm pe mâini, să tușim în cot, să identificăm prompt simptomele, să apelăm la medic la nevoie.

Citeste si: Adevărul despre gripa aviară! Acum s-a aflat: Se transmite sau nu la om?

Mască de protecție gripă. Mască împotriva răcelii. Mască medicală gripă. Reținem de aici: să deținem informație corectă, să nu credem și distribuim ușor orice, să știm cât de importante sunt celelalte măsuri, să avem grijă de noi și de ceilalți, să stăm acasă dacă suntem bolnavi.”, a scris medicul pe Facebook.

Măștile chirurgicale au fost introduse pentru prima dată în spitale la sfârșitul secolului al XVIII0lea, dar s-au răspândit și în rândul publicului larg după izbucnirea gripei spaniole din 1919, care a ucis peste 50 de milioane de oameni. De atunci, oamenii au preluat ideea că măștile sunt o metodă sigură care poate anula orice risc de îmbolnăvire.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si