Munca multa pe bani putini nu-i mai incanta pe romanii care, in disperare de cauza, se arunca in tot soiul de afaceri. De castigat au insa cei care nu risca peste noapte, ci mizeaza pe investitii pe termen lung. Va dam si un exemplu: o livada cu nuci aduce bani buni unei familii din Iasi tot anul.
Un kilogram de nuca pleaca de la producator la pretul de 25 de lei si ajunge sa coste pe rafturile marilor magazine chiar si de doua ori mai mult. Nuca s-a vandut dintotdeauna, iar cererea se dubleaza in preajma sarbatorilor.
Pana la profitul de zece mii de euro pe hectar drumul este, totusi, lung: cand familia Herea a mostenit livada de la bunici, nucii abia faceau un fruct pe creanga.
Durata de viata a nucului este insa mai mare decat a oricarui alt pom fructifer, iar munca omului e mai putina ca intr-o livada de meri, de pilda. In ultimii ani, romanii au inteles ca afacerea cu nuci a ajuns sa fie una dintre cele mai bune oportunitati de afaceri agricole si au de castigat: in prezent, tara noastra e al doilea mare producator de nuci din Europa, dupa Franta.
Cine vrea sa puna pe roate o astfel de afacere n-aduce bani de-acasa, dar are nevoie de aprobari: plantarea si taierea nucilor se face doar cu acordul Directiei Agricole. Odata acceptata dosarul, solicitantul mai trebuie sa investeasca in fertilizare solului si eventual intr-un sistem de irigatii.