Comitetul de experți al EMA pentru siguranța medicamentelor (PRAC) a confirmat că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID19 depășesc în general riscurile de reacții adverse, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de agenția europeană. 

Citeste si: Vaxzevria, numele nou pentru vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Ce scrie in prospectul serului

"Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat astăzi că cheagurile de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria (fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca)", se spune în comunicatul EMA

.

Citeste si: Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi testat pe copii și nici pe adolescenți  

Atenționare EMA despre vaccinul AstraZeneca: există posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge  

Pentru a ajunge la concluzia sa, comitetul a luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent, inclusiv sfaturile unui grup de experți ad hoc.

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul Vaxzevria (fostul vaccin AstraZeneca) să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare, spun experții EMA. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Citeste si: Andreea Moldovan, de la Ministerul Sănătății: "Două săptămâni de carantină ar face minuni"

Cheagurile de sânge, listate ca posibile efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca

În cadrul conferinței de presă de miercuri, Emer Cooke, directorul executiv al EMA a declarat că grupul de experți a concluzionat, după o analiză aprofundată, că "cazurile raportate de cheaguri de sânge neobișnuite în urma vaccinării cu vaccinul AstraZeneca COVID19 ar trebui să fie enumerate ca posibile efecte secundare ale vaccinului”.

Emer Cooke
Emer Cooke, directorul executiv al EMA[Sursa foto: YouTube ]

„Este important ca atât persoanele vaccinate, cât și profesioniștii medicali să fie conștienți de semnele și simptomele acestor tulburări neobișnuite de coagulare a sângelui și să le poată identifica rapid pentru a minimiza riscul”, a precizat Emer Cooke, șefa EMA.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu: „Mergem în direcția relaxării, cu o condiție”

Veste proastă: nu s-au identificat factori de risc specifici

Grupul de analiză de la EMA (PRAC) a remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut în vasele de sânge ale creierului (tromboza sinusului venos cerebral, CVST) și în abdomen (tromboza venei splanchnice), precum și în artere, împreună cu niveluri scăzute de trombocite sanguine și uneori sângerări.  

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Sabine Straus, președinta PRAC, a precizat că s-a efectuat o "analiză foarte amănunțită a rapoartelor despre evenimente rare și neobișnuite de coagulare a sângelui în combinație cu trombocite scăzute, cu ajutorul unui grup de experți ad hoc care a analizat datele în detaliu”.

Sabine Straus, președinta PRAC
Sabine Straus, președinta PRAC[Sursa foto: YouTube ]

„PRAC a efectuat o revizuire detaliată a 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral și 24 de cazuri de tromboză venoasă splanchnică în baza de date a UE privind siguranța medicamentelor (EudraVigilance) până la data de 22 martie 2021, dintre care 18 au fost fatale”, a declarat Sabine Straus. 

Nu s-au putut identifica factori de risc specifici, pe baza datelor actuale. "PRAC nu recomandă măsuri specifice pentru reducerea riscului”, a precizat Straus.

Ce simptome trebuie să te alarmeze după ce faci vaccinul AstraZeneca/ Vaxzevria

- dificultăți de respirație
- dureri în piept
- umflarea piciorului
- dureri abdominale persistente (burta)
- simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
- mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si