Ajunul Anului Nou 2022. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul. Tradiții și obieciuri românești

Am ajuns în Ajunul Anului Nou, ultima zi a anului 2021. Trăim cu toții speranța că Anul Nou 2022 va fi unul mai bun, în care pandemia de coronavirus se va termina o dată cu trecerea valului Omicron, care ar putea fi unul mai blând decât toate celelalte.

Author: Sorin Negru Friday 31 December 2021 , 07:41

Ajunul Anului Nou 2022. Trecerea în Anul Nou este însoţită de multe obiceiuri străvechi. Unele se mai păstrează și astăzi, mai ales în zonele rurale. 

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ajunul Anului Nou este marcat la toate popoarele lumii de o serie de credințe și superstiții  străvechi. Există tot felul de ceremoniale și de obiceiuri de înnoire simbolică a timpului calendaristic, momentul fiind numit numit și „Îngropatul Anului”. Se spune că cei care respectă anumite datini în Ajunul Anului Nou vor avea partea de un an nou cu sănătate și prosperitate.

Citeste si: Când se merge cu Plugușorul? Este unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de Anul Nou

Ajunul Anului Nou, însoțit de tradiții și obiceiuri străvechi

Google marchează și în acest an Ajunul Anului Nou printr-o animație grafică specială (Google Doodle). Trecerea în Anul Nou este însoţită de multe obiceiuri străvechi. Unele se mai păstrează și astăzi, mai ales în zonele rurale.

Citeste si: Când se merge cu sorcova? Bucuria copiilor! Tradiții și obiceiuri de Anul Nou

Una dintre superstițiile vechi legate de noaptea Anului Nou se referă la practica păgână de producere de zgomote puternice și focuri.

Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, oamenii aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele.

În Ajunul Anului Nou 2022, focurile şi tobele sunt înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

Citeste si: Un An Nou fericit 2022! Cele mai simpatice urări

Ajunul Anului Nou, momentul pentru mersul cu plugușorul

Lăsarea în urmă a vechiului an și intrarea într-un An Nou este marcată de fiecare dată prin obiceiuri care îi încântă nu doar pe cei mici, dar și pe cei mari. Ajunul Anului Nou este marcat de urarea cu plugușorul, cu sorcova, cu buhaiul, vasilca și jocurile mimice cu măști de animale sau personaje țărănești. Sunt obiceiuri care încă se păstrează, mai ales în zonele rurale de la noi.

Urarea cu Plugușorul sau cu buhaiul, cum i se spune în popor este un stravechi obicei, dar care se practică și astăzi, cel mai mult în zona Moldovei. Tradiția   spune că se merge la urat cu  Plugușorul  în ajunul Anului Nou, dar în multe locuri se merge chiar în ziua de Anul Nou.

Ajunul Anului Nou, momentul ideal pentru colindatul cu plugușorul

Ajunul Anului Nou În ziua de 31 decembrie, copiii și tinerii încep să colinde pocnind din bici, sunând din clopoței, suflând în buhai și urând noroc și bogăție. Se obișnuiește ca ei să meargă din casă în casă, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colaci sau bani.

Ajunul Anului Nou- mersul cu buhaiul

Superstiții în Ajunul Anului Nou: un obiect vestimentar roşu, bani în buzunar, vâsc, masa îmbelşugată, dar fără carne de pasăre, mersul cu Pluguşorul şi Sorcova se numără între superstiţiile şi obiceiurile românilor la trecerea dintre ani.

Obicei agrar, structurat după modelul colindelor, Mersul cu Buhaiul este o datină păstrată de sute de ani în satele româneşti. Obiceiul Buhaiului se practică în ajunul Anului Nou, între asfinţit şi miezul nopţii.

Obiectul buhai este o putină cu unul dintre capete acoperit de o bucată de piele de oaie foarte bine întinsă, din centrul căreia atârnă o slimnă (coamă) din păr de cal, ce produce un sunet grav, ciudat şi nemuzical, care aminteşte de mugetul unui taur.

Citeste si: Un An Nou fericit 2022! Cele mai simpatice urări

Mersul cu Capra și Ursul, alte obiceiuri în Ajunul Anului Nou

Jocul Caprei este un obicei străvechi, ce se păstrează încă la români şi face parte din tradiţiile de iarnă. În ziua de Anul Nou, prin teatrul folcloric pe care Jocul Caprei îl prezintă trecând printr-un ciclu de „transformări” (moarte, înmormântare, bocete, înviere), participăm în fapt la un ritual dramatic împletit cu elemente de cult.

Potrivit tradiţiilor româneşti, mersul cu Capra, cât şi primirea urătorilor în fiecare casă de creştini aduc noroc şi belşug în gospodărie, fiind totodată un obicei important şi pentru agricultorii care considerau Jocul Caprei o chemare a forţei divine pentru atragerea roadelor bogate. Animal de cult, în vechime, capra a fost asociată cultului fertilităţii.

Actul ritual al acestui joc simbolizează înmormântarea anului vechi şi renaşterea anului nou.

Un alt obicei arhaic care se petrece în seara Anului Nou este Jocul Ursului, un joc popular cu măşti, cu caracter augural, format din urători deghizaţi.

Masca-costum este lucrată din blana unui animal întreg şi este împodobită la cap cu doi canafi (ciucuri) de culoare roşie. Jocul Ursului este aducător de fertilitate, iar sunetele fluierului, ale tobelor şi ale tălăngilor vor avea ca rezultat scoaterea căldurii din pământ şi astfel solul va fi mai productiv.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Tensiunile ating cote maxime între Grațiela și Odeh:”Nu mai pot, nu mai pot” Concurenta... Tensiunile ating cote maxime între Grațiela și Odeh:”Nu mai pot, nu mai pot” Concurenta a cedat nervos. Ce au de împărțit cei doi
kfetele.ro
Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu” Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Instalațiile rusești de pe Insula Șerpilor, luate la țintă de ucraineni: Ar fi fost... Instalațiile rusești de pe Insula Șerpilor, luate la țintă de ucraineni: Ar fi fost folosite inclusiv temutele lansatoare de rachetă HIMARS
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Verdict istoric în SUA. Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. „Decizia e... Verdict istoric în SUA. Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. „Decizia e devastatoare” pentru președinte
doctorulzilei.net
HOROSCOP 1 iulie: Trei zodii încep luna cu vești excelente HOROSCOP 1 iulie: Trei zodii încep luna cu vești excelente
romaniatv.ro
Momente grele pentru Tudor Chirilă şi fanii lui! Artistul se confruntă cu probleme de... Momente grele pentru Tudor Chirilă şi fanii lui! Artistul se confruntă cu probleme de sănătate, şi-a anulat toate spectacolele
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si