Astăzi, pe data de 5 ianuarie 2024 este Ajunul Bobotezei, o fi extrem de importantă pentru credincioși. Cu ocazia acestei zile, oamenii țin post negru, pentru a primi Agheasma Mare. Ei pot bea abia seara apă, și pot mânca de asemenea câteva cereale, fructe, fie legume uscate sau fierte. 

Ce nu trebuie să faci în Ajun de Bobotează?

Totodată, creștinii trebuie să bea câte puțină agheasmă, în fiecare dimineață, timp de 8 zile, înainte de a mânca ceva, deoarece se spune că în acest fel vor deveni mai buni.

Tot în această zi, preotul satului vizitează fiecare casă, pentru a vesti „Botezul Domnului”. 

Ziua de 5 ianuarie este strâns legată și de obiceiuri, tradiții, dar și superstiții vechi din străbuni. Astfel că, în ziua de Bobotează nu se spală rufe, și nici oamenii nu trebuie să se spele pe cap, pentru că în acest fel se murdărește apa sfințită. În unele zone, bătrânii spun că cei care se spală pe cap vor avea parte de dureri tot anul. Nici hainele nu se pun la uscat în această zi, deoarece se spune că forțe malefice se vor ascunde printre ele.

Citește și: Boboteaza 2024: Când se ia aghiasma de la biserică și câte zile este bine să bem apa sfințită?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Regimul din Siria a căzut. Bazele militare ale Rusiei sunt în ”stare de alertă”. Rebelii au pus mâna pe putere- stirileprotv.ro

Superstiții Bobotează

Imagini reprezentative pentru Bobotează.

[Sursa foto: Colaj Facebook & Chilia "Buna-Vestire"]

Pe data de 6 ianuarie, preoții au datoria de a sfinți toate apele, iar oamenii de asemenea își vor stropi casele, dar și animalele, pentru a fi productive tot anul. Restul de apă nu se aruncă niciodată. Ea se păstrează într-o sticluță, și se va folosi ulterior, dacă este nevoie, ca și leac pentru vindecare anumitor boli, fie a infertilității.

Ce trebuie să facă fetele pentru a-și visa ursitul?

În anumite zone ale țării, în timpul slujbei de Bobotează, preotul aruncă o cruce în apă, iar mai mulți feciori viteji trebuie să se zbată pentru o aduce la mal. Unii îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, în timp ce alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote. În ziua de Bobotează și condițiile meteo pot fi cu ușurință prevestite. Așadar, dacă în respectiva zi plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Iar dacă va fi ger și vânt năprasnic atunci roadele vor fi și ele bogate.

Superstiții Bobotează

În Ajunul Bobotezei se ține post negru.

[Sursa foto: Colaj Ziarul Lumina & Facebook]

Citește și: Boboteaza 2024: Pe ce dată se sărbătorește și ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro

Citeste si: Michael Douglas nu își scapă soția din ochi! Catherine Zeta-Jones strălucește la 55 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro

Boboteaza ar fi momentul când cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul şi ursita în dragoste.

Fetele de măritat vor trebui să accepte de la preot un fir de busuioc, pe care îl vor pute mai apoi sub pernă. Ele însă vor trebui să postească și să se roage, pentru a-și putea visa alesul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si