Alaptarea de lunga durata ar putea creste riscul aparitiei cariilor la copii
Copiii care sunt alaptati mai mult de doi ani prezinta un risc crescut pentru a dezvolta cavitati dentare, potrivit unui studiu publicat recent in jurnalul “Pediatrics”. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat comportamentul alaptarii si consumul de zahar in randul a 1.129 de copii din Pelotas, Brazilia, informeaza cnn.com.

La varsta de numai cinci ani, copiii au fost examinati pentru detectarea suprafetelor dentare afectate de carii sau cavitati dentare.
Cazurile grave au fost definite prin aparitia a minim sase suprafete dentare afectate.
23,9% dintre copiii participanti la studiu au avut cavitati severe, iar 48% prezentau cel putin o suprafata dentara afectata de carii.
Copiii care au fost alaptati cel putin doi ani de zile au avut un risc de pana la 2,4 ori mai mare pentru a suferi de cazuri severe de afectiuni dentare, prin comparatie cu cei ce au fost alaptati mai putin de un an, arata raportul cercetatorilor.
“Copiii alaptati vreme de peste 24 de luni sunt, de obicei, alaptati mult mai frecvent decat restul, chiar si pe durata noptii. Frecventa mare a alaptarii si alaptarea nocturna face dificila curatarea dintilor in prima perioada de viata,” a declarat Dr. Kare Peres, autoarea principala a studiului si profesoara in cadrul Universitatii din Adelaide, Australia.
Cu toate acestea, studiul a constatat ca alaptarea copiilor intre 12 si 23 de luni nu aduce un risc crescut pentru aparitia cariilor.
Citeste continuarea pe medlive.hotnews.





