Alegeri prezidențiale 2019. Acte de care ai nevoie pentru a vota

Alegeri prezidențiale 2019. Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România și care în ziua votării se află în țară, pot vota la secțiile de votare organizate în România.

vineri 08 noiembrie 2019 , 14:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Votul se exercită pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar este folosit doar în cazul cetățenilor români care votează în străinătate ori de către cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegeri prezidențiale 2019. Unde se votează

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Citeste si: Azi începe votarea în străinătate pentru ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019! Când și unde votează Diaspora! Tot ce trebuie să știți despre alegerile prezidențiale!

Citeste si: Autoritatea Electorală: peste 715.000 de români cu drept de vot trăiesc în străinătate. Secțiile de votare de acolo vor fi deschise azi

Citeste si: Ninel Peia, candidat la alegeri prezidenţiale 2019, DISPĂRUT fără urmă

Alegeri prezidențiale 2019. Acte de care ai nevoie pentru a vota

Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:

- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;

- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;

- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;

Citeste si: Alegeri prezidenţiale 2019 - Votul în străinătate începe în această noapte, în Noua Zeelandă şi Australia

- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;

- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, după programul de mai sus.

Persoanele care sunt netransportabile din motive medicale vor face o cerere specială în urma căreia o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral se va deplasa cu o urnă specială, mobilă.

AICI găsiți lista celor 835 de secții de votare din străinătate pentru Alegerile prezidențiale 2019.

Candidații la alegeri prezidențiale 2019

- Klaus Iohannis - Partidul Național Liberal

- Theodor Paleologu - Partidul Mișcarea Populară

- Dan Barna - Alianța USR PLUS

- Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România

- Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat

- Cătălin Ivan - Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională

- Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc

- Sebastian Popescu - Partidul Nouă Românie

- Banu John-Ion - Partidul Națiunea Română

- Mircea Diaconu - Alianța Electorală Un Om - formată din ALDE și Pro România

- Bogdan Stanoevici - candidat independent

- Ramona Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)

- Viorel Cataramă - Dreapta Liberală

- Alexandru Cumpănașu - candidat independent

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si