A inceput votul! FOTO cu primul român care a votat la alegerile parlamentare 2020

Alegerile parlamentare 2020 au început. Sonia Tipteriu este primul român care și-a exprimat votul, la mii de kilometri depărtare de România, în Auckland, Noua Zeelandă.

Author: Razvan Ilie vineri 04 decembrie 2020 , 21:51

Alegerile parlamentare 2020. Primul votant
Alegerile parlamentare 2020. Primul votant din Noua Zeelandă şi din lume este tânăra Sonia Tipteriu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alegerile parlamentare 2020 au început. Primul votant din Noua Zeelandă şi din lume este tânăra Sonia Tipteriu, care și-a exprimat opțiunea la Secția de votare 17 Auckland- Europe House 56, după

cum a informat vineri seara Ambasada Romaniei pentru Noua Zeelandă. 

Citeste si: Raed Arafat, avertisment pentru Alegerile din 6 decembrie. "Să nu mai apară întruniri ca la alegerile locale"

Alegerile parlamentare 2020. Primul votant din Noua Zeelandă şi din lume este tânăra Sonia Tipteriu

Sonia Tipteriu a votat la Secția de votare 17 Auckland - Europe House 56 Wakefield St

Alegeri parlamentare 2020- Cum decurge votul în diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 au intrat în linie dreaptă: la unele secţii de votare din străinătate, precum cele din Australia şi Noua Zeelandă, cetăţenii români pot să se prezinte la urne încă din această noapte.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Reamintim că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa străinătate au la dispoziţie două zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la secţiile de votare, conform următorului program:
- sâmbătă, 5 decembrie 2020, între orele 7-21;
- duminică, 6 decembrie 2020, între orele 7-21.

AEP menţionează că în ambele zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Câte secții de votare sunt în străinătate la Alegerile parlamentare 2020

Pentru aceste alegeri, AEP a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), organizarea a 748 de secţii de votare în străinătate. Lista sediilor secţiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe site-ul instituţiei, www.roaep.ro, dar şi pe pagina de Internet a MAE, www.mae.ro. Harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate poate fi accesată la următorul link: https://www.mae.ro/maps/4083

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
- paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
- paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Citeste si: Alegeri Parlamentare 2020: listele complete ale USR PLUS pentru alegerile din 6 decembrie

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar.

Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deţine un act de identitate din cele prevăzute mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie- 6 decembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 în baza acestuia.

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Cetăţenii care şi-au exprimat opţiunea de a vota prin corespondenţă vor primi un e-mail de confirmare în cazul în care plicul a ajuns la termen la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare.

Dacă plicul exterior nu a sosit până la data de 3 decembrie, ora 23:59, la destinaţiile indicate mai sus, alegătorii vor primi un e-mail de informare, cu menţiunea că se vor putea deplasa la cea mai apropiată secţie de votare din ţara de reşedinţă sau de domiciliu, pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Spre deosebire de votarea în ţară, toţi membrii secţiilor de votare din străinătate sunt echipaţi cu tablete şi exercită rolul de operatori de calculator. Alegătorii semnează digital pe suprafaţa tabletei, iar listele suplimentare sunt, de asemenea, electronice.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si