Alertă la o păstrăvărie din Sibiu: autoritățile au confirmat un focar de septicemie hemoragică

Un focar de septicemie virală a fost confirmat la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, informează un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

Author: Diana Bostan vineri 03 februarie 2023 , 11:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rezultatul a venit în urma recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală- Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR).

Autoritățile au confirmat un focar de septicemie hemoragică

"Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (CLCB)- Unitatea Locală de Decizie (ULB), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (SHV) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul exploataţiei de producţie în domeniul acvaculturii, păstrăvăria Laiţa, din localitatea Cârţişoara, FN, aparţinând de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva- Direcţia Silvică Sibiu”, se precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu. 

Citește și: VIDEO- Focar de gripă aviară la Suceava: peste 100 de rațe sălbatice și lebede au murit de la începutul anului

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

În consecință, drept măsură de combatere a focar ului, vor fi ucise salmonidele existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, vor fi curăţate şi dezinfectate toate bazinele, materialele, ustensilele, echipamentele de hrănire, îmbrăcămintea de protecţie, ambarcaţiunile plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate de operatorul economic şi vizitatori.  

Va fi instituită în jurul focarului o zonă de protecţie de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara 

"Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcţia SHV. Exploataţia va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.

Citește și: Focar de gripă la școală

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislaţiei sanitare veterinare in vigoare. Menţionăm că acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an", se mai precizează în comunicatul Prefecturii Sibiu. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si