Gastrita este una dintre cele mai comune afectiuni provocate de stress, tulburari de somn si tensiune fizica, care se manifesta, de cele mai multe ori, prin durere abdominala, balonare, senzatie de arsura. Putem sa evitam neplacerile daca stim ce alimente sa consumam si de ce sa ne ferim.
“Exista, asadar, unele alimente pe care trebuie ss le consumsm cu prudenţs, alimente de care sa ne ferim complet si alimente care ne ajuts la ameliorarea simptomelor si vindecarea gastritei”, a explicat dr. Daniela Stan pentru adevarul.ro.
Alimentele care trebuie consumate cu prudenta sunt toate cele care au un gust puternic, fie ca este dulce, picant sau amar. Daca nu vrem sa avem problem cu stomacul e bine sa eliminam: alcool, zaharul, tutunul, condimentele picante, bauturile carbogazoase.
Pentru tratarea gastriteri sunt recomandate sucurile de varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzici. Si sucurile din frunze verzi ajuta la regenerarea mucoasei gastrice: sucul din tulpini de orz verde, din frunze de ţelins, pstrunjel.
Alimentele “rscoroase” calmeaza durerile de stomac si reduc senzaţia de caldurs: laptele, iaurtul, smântâna, la fel ca si condimentele "racoroase", precum menta, feniculul, coriandrul, chimenul.
De asemenea, este indicat ss întroducem în alimentaţie leustean, msrar, tarhon, pstrunjel, cimbrisor, varza cruda, ţelins, morcov, caise uscate, cereale încolţite sau germinate, coacaze, castane.