Deși trebuiau să fie mărite încă din 2021 potrivit calendarului agreat de Guvernul Orban, majorarea alocațiilor a fost amânată pentru anul 2021.

Alocaţii 2022. Cât cresc alocațiile

Alocațiile ar crește de la 214 lei în prezent la 243 de lei pentru copiii cu vârste între 2 ani și 18 ani și de la 427 de lei în prezent la 486 de lei pentru copiii cu vârste de până la 2 ani sau copii cu handicap.

Acesta mai prevedea și indexarea alocației cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023.

"Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.", a declarat joi premierul Florin Cîțu.

Citeste si: Se închid școlile de luni, 25 octombrie 2021. Toți elevii intră în vacanță

Întrebat dacă la anul vor avea loc și etapele 4 și 5 de creștere a alocațiilor, potrivit calendarului stabilit prin OUG de Guvernul Orban anul trecut, astfel încât să se ajungă la dublarea alocațiilor până la 1 iulie 2022, Cîțu a evitat un răspuns, precizând că pentru

moment este clar doar că alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: IMAGINILE ANULUI: Ramona Gabor sare în brațele Irinei Columbeanu! Sora Monicăi a aterizat la București, iar nepoata a așteptat-o la aeroport!- wowbiz.ro

"O să vedem care o să fie evoluția în perioada următoare.

În acest moment știm că alocațiile vor crește la începutul anului 2022. În același timp în Coaliție sunt mai multe propuneri de modificare a modului în care se calculeaza sau cresc aceste alocații. Una dintre propuneri vine de la colegii noștri de la UDMR care doresc, și asteptăm această propunere, să facă o legatură directă între venituri sau scutirea impozitului pe venit și alocație. Lucrurile se vor clarifica. În acest moment știm foarte clar care va fi cuantumul alocațiilor la inceputul anului 2022.", a declarat Florin Cîțu.

Ce prevede proiectul de OUG, discutat miercuri, 16 iunie, în primă lectură de Guvern: Cum vor crește alocațiile pentru copii

Proiectul de Ordonanță de urgență discutat miercuri, 16 iunie arată că Guvernul Cîțu vrea să facă o singură majorare a alocațiilor în anul 2022 și aceasta la nivelul la care ar fi trebuit să fie la 1 iulie 2021.

Motivul? Majorarea alocației de stat pentru copii reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2020 nu mai poate fi susținută în totalitate, luând în considerare impactul bugetar al măsurilor propuse și ținând cont de faptul că de la bugetul de stat au fost susținute o serie de cheltuieli necesare pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, fapt pentru care resursele financiare sunt insuficiente.

Un alt motiv este acela că din bugetul anului 2021 trebuie să fie acoperite cheltuielile pentru susținerea măsurilor de redresare economică și de protecție socială pentru combaterea efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Citeste si: Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”- kfetele.ro

Citeste si: Vichi Raileanu a devenit mamă pentru a doua oară: "Suntem cei mai fericiți din lume”- radioimpuls.ro

Alocaţii copii 2022

Alocaţii copii 2022

Alocaţii 2022. Iată ce prevede proiectul de OUG:

"Art. 3- (1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
(2) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.
(3) Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.
(4) Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(5) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (2) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului.
(6) În situația în care în urma indexării prevăzută la alin. (2) rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată."

Citeste si: Anchetă în Botoșani după ce o profesoară le spune elevilor să nu se vaccineze

Reamintim că în septembrie 2020, Guvernul Orban a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si