Amenzi rovinietă 2022. Șoferii care sunt surprinși pe camerele din trafic fără să aibă plătită rovinieta -taxa de drum cu siguranță-se vor trezi acasă sau la sediul firmei de care aparține autoturismul cu amendă. Iată care sunt sumele pentru amenzi dacă circuli fără rovinietă!

Ce este rovinieta?

Rovinieta este taxa pe care șoferii care circulă pe drumurile din România trebuie să o plătească.

Aceasta este impusă prin lege, iar persoanele care aleg să circule fără Rovinietă pot primi amenzi de până la 4500 de lei.

Șoferii trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.

Citeste si: Tot ce trebuie să știe șoferii din România. Noua lege care îi lasă fără 550 de lei dacă nu sunt atenți

Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci aceata poate reprezenta dovada plății.

În cât timp poți primi amendă dacă ai circulat fără rovinietă?

Potrivit legislației, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, acesta poate primi acasă în cel mult patru luni amenda.

Important de știut este că după această perioadă, fapta se prescrie. Până în anul 2018, prescrierea se făcea la șase luni, nu în patru cum este acum.

Ai fost sancționat? Cât timp poți circula fără rovinietă?

Dacă șoferul a fost sancționat pentru că a circulat fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa. În toată această perioadă, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru că a circulat fără rovinietă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit OG 15/2002.

Citeste si: VIDEO- Ministerul Turismului vrea să interzică accesul camioanelor pe șosele în weekend și să introducă trenuri speciale care opresc în stațiunile de vacanță

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă ar fi de maxim șase luni. Mai exact, termenul până la care fapta se prescrie: patru luni la care se adaugă termenul pe care autoritățile îl au la dispoziție să anunțe șoferul sau proprietarul autoturismului.

Cum îți poți cumpăra online rovinieta?

Rovinieta poate fi cumpărată online, urmând câțiva pași simpli. Dacă ai uitat să îți faci rovinietă și vrei să eviți cozile din benzinării iată ce ai de făcut!

Sunt două site-uri, în funcție de sistemul de operare al telefonului: https://e-rovinieta.ro/ro/   și https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta . 

Citeste si: VIDEO| Modificări în Codul Rutier. Săptămâna viitoare intră în vigoare noi sancțiuni

Aici introduci datele referitoare la autoturism și perioada de valabilitate pe care o dorești pentru rovinietă, plătești și astfel ai obținut rovinietă online fără a sta la cozi interinabile în benzinării.

Pentru a nu fi amendați, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi își pot verifica rovinieta și valabilitatea acesteia printr-o simplă accesare la Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

amenzi rovinietă

Modificări Cod Rutier

Prin modificările aduse în 2022 în Codul Rutier, șoferii agresivi în trafic vor fi sancţionaţi prin lege.

Cei care dau flash-uri şi claxonează pentru a schimba banda, pun frâne bruşte pentru a-i intimida pe cei din spate, lasă maşina să patineze la plecarea de pe loc sau derapează intenţionat cu maşina riscă să rămână o lună fără carnet şi să plătească până la 725 de lei amendă.

Totodată, circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia, ori folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație sunt câteva din situațiile de comportament agresiv în trafic, menționate în noua Ordonanță adoptată de Guvern și publicată vineri în Monitorul Oficial.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Ordonanța adoptată joi de Guvern prin care s-au adus modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

În Ordonanța de Urgență a fost introdus un nou articol prin care se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice și sunt prezentate situațiile considerate drept agresive.

Astfel, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si