Potrivit Ordonanței Guvernului nr 1./2022, a fost făcută o serie de modificări Codului rutier  la 31 ianuarie, cu scopul de face circulația rutieră să fie mai sigură, implicit ca numărul accidentelor rutiere să scadă.

Anumite modificări sunt aplicabile din 31 ianuarie

Sancțiunile pentru încălcarea legislației rutiere  au fost înăsprite. De asemenea, au fost incluse noi prevederi.

Condusul agresiv va putea fi sancționat. Mersul pe banda de urgență a autostrăzilor va fi amendat mai drastic.

Anumite modificări sunt aplicabile din 31 ianuarie. Majoritatea vor intra în vigoare după 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial (28 ianuarie), respectiv din 27 februarie.

Citeste si: Ce să faci dacă ai primit poprire pentru neplata taxelor și amenzilor

În Ordonanța Guvernului nr. 1/2022 sunt incluse prevederile în vigoare, dar și cele care se vor aplica de duminica viitoare, 27 februarie – respectiv dispoziţiile art. I pct. 10-12, 14-21, 25, 28 şi 35-38 ale actului normativ.

Măsurile în vigoare sunt interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

Datele de identificare ale șoferului trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. În cazul în care nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Măsurile care vor intra în vigoare

Una dintre măsuri este sancționarea comportamentului agresiv.

În categoria comportamentului agresiv în trafic sunt incluse, printre altele, schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor, folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Cosmin, descalificat din „Casa iubirii”. Ștefania nu l-a lăsat să o atingă- wowbiz.ro

Citeste si: A început programul Rabla 2022. Cum poți să îți cumperi mașină nouă cu bani de la stat

În aceste situații, OG nr. 1/2022 stabilește sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, care se pot traduce în amenzi și suspendarea permisului auto.

Sancțiune suplimentară va fi și pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Până în 27 februarie, cei ce întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendarea (amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei). De duminica viitoare însă acești șoferi vor primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile, arată sursa citată.

Ce amendă vor primi șoferii care merg pe banda de urgență

Mersul pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționat mai dur. Șoferii care sunt prinși că merg pe banda de urgență vor risca amenzi mai mari, cuprinse între 1.305

și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt acestea în prezent.

Sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.

OG nr. 1/2022 mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor la traversarea șinelor de tren și de la 90 de zile la 120 de zile.

Cei care fac depășiri neregulamentare sunt pedepsiți mai aspru

Șoferii care fac depășiri neregulamentare sunt pedepsiți mai aspru, respectiv cu amendă cuprinsă între 870 – 1.160 de lei, de la 580 – 725 de lei, cât e acum amenda, iar perioada de suspendare a permisului de conducere se mărește de la 30 la 60 de zile.

Un nou prag de viteză apare și se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto. Depășirea cu peste 70 km/oră a limitei legale de viteză va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

Citeste si: Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura căscată. „Ștefania, dacă mă crezi, eu te aștept!”- kfetele.ro

Citeste si: Câţi bani a încasat Babasha la concertul Coldplay?! Invitatul trupei britanice lămureşte orice speculaţie: "Sunt niște idioețenii foarte mari"- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care claxonează exagerat sau fac depășiri periculoase vor putea primi amendă de mii de lei

De săptămâna viitoare dispare posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto. Va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Aceasta va permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.

Ce se întâmplă în cazul în care șoferii nu trag frâna de mână

În cazul în care șoferii nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” când o parchează, șoferii vor primi puncte de penalizare. 

Citeste si: Șoferii violenți în trafic îi pot influența și pe ceilalți să se comporte la fel

OG nr. 1/2022 prevede că șoferul unei mașini ce staționează pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când pleacă de lângă ea, că a acționat frâna de ajutor, a oprit motorul și a cuplat o treaptă de viteză, altfel va risca să fie sancționat, începând de duminică.

Sursa: Gândul.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si