Americanii îşi aleg preşedintele. Clinton a câştigat alegerile în prima localitate care a votat în SUA

Peste 120 de milioane de americani aleg marţi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump, care au anunţat că fac campanie până în ultimul moment, după miezul nopţii de luni spre marţi, relatează DPA şi Reuters. ##VIDEO33147##

marți 08 noiembrie 2016 , 08:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Hillary Clinton a câştigat marţi în prima localitate care a votat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire. Clinton a obţinut patru voturi, iar Donald Trump a obţinut două.

Locuitorii din Dixville Notch, New Hampshire, sunt primii care votează în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Prin tradiţie, persoanele cu drept de vot se strâng la miezul nopţii şi votează. Rezultatele sunt anunţate câteva minute mai târziu.Clinton şi-a adăugat în program ultimul miting din această campanie la miezul nopţii de luni spre marţi (marţi, 7.00, ora României) în North Carolina, un stat crucial.

Trump participă la ultimul miting în Michigan, luni, la ora locală 23.00 (marţi 6.00, ora României).

Ei şi-au concentrat ultimele mitinguri în state care deţin cheia către preşedinţie. Învingătorul va fi stabilit în baza voturilor marilor electori (indirect), atribuite în fiecare stat, şi nu în baza votului (direct) pentru cel mai popular candidat la nivelul întregii ţări.

Trump şi-a început ultima zi de campanie în Florida, după care s-a dus în North Carolina, Pennsylvania, New Hampshire şi Michigan.

Clinton a început în Pennsylvania, după care s-a dus în Michigan, s-a întors în Pennsylvania şi apoi s-a dus în North Carolina.

Distanţa în sondaje s-a redus în ultimele zile, însă Clinton este considerată în continuare favorită şi este creditată cu cele mai mari şanse să obţină votul a 270 din cei 538 de electori, de care are nevoie pentru învinge în scrutinul prezidenţial

Ea deţine un
avans de două puncte procentuale în faţa lui Trump, potrivit unei medii a scorurilor obţinute în cele mai importante sondaje de opinie la nivel naţional.

Lupta este stânsă şi în statele-cheie, însă democrata are de obţinut un număr mai mic de victorii în aceste state-cheie decât Trump pentru a deveni prima preşedintă din istoria americană.

Hillary Clinton şi Donald Trump au tras ultimele "cartuşe" luni, în mitinguri în care au încercat să-i convingă pe indecişi, în ultima zi a unei campanii prezidenţiale de o violenţă fără precedent şi al cărei rezultat, cu
o zi înainte de scrutin, rămânea foarte nesigur, relatează Reuters.

Anchete de opinie o creditau pe candata democrată cu un uşor avans, însă fosta Prima Doamnă ştie că nu poate să lase garda jos în faţa unui Donald Trump care a elecrizat dezbateri şi a dezvăluit, prin stilul său agresiv, o disensiune profundă, până acum subiacentă, în naţiunea americană.

Cu doar câteva ore înainte de "Election Day", un sondaj Economist-YouGov o credita cu un avans de patru puncte procentuale pe candidata democrată, cu 45% din intenţiile de vot, în timp ce proiectul
Reuters/State of the Nation îi atribuia 303 mari electori probabili lui Hillary Clinton şi 235 lui Donald Trump.

Pentru a-i succede lui Barack Obama în fotoliul de la Casa Albă, unul dintre ei are nevoie de cel puţin 270 de mari electori.

Şansele lui Trump vor depinde de rezultatul pe care-l va onbţine în Florida, North Carolina, Ohio şi Michigan- unde sondajele îi plasează pe cei doi candidaţi cot la cot-, dar şi în Pennsylvania- unde Clinton este creditată cu un avans de trei puncre procentuale.
Pentru a obţine victoria, este necesar ca Trump să iasă învingător în toate aceste state.

În cazul în care Trump pierde în două dintre statele Florida, Michigan şi Pennsylvania, Clinton practic va câştiga alegerile.

Hillary Clinton şi Donald Trump şi-au programat mitingurile de luni conştienţi de necesitatea de a-şi face campanie până la capăt.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este... Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este prima concurenta nominalizata spre eliminare!
spotmedia.ro
Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de... Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de la Booking.com
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului... Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si