Ana Birchall: Implicarea mea în vizita lui Tony Blair a vizat exclusiv elemente de agendă şi de protocol

Deputatul Ana Birchall precizează, printr-o postare pe Facebook, că implicarea ei în vizita lui Tony Blair nu a vizat finanţarea costurilor, ci doar aspecte legate de protocol şi de agenda vizitei, precizarea ei survenind după ce Victor Ponta a afirmat că aducerea în România a fostului premier britanic a fost iniţiată de către Birchall.

marți 13 septembrie 2016 , 08:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”În calitate de secretar internaţional al PSD era o obligaţie profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitaţi de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaţionale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activităţi despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susţinerea consecventă a domniei sale faţă de aderarea României la Uniunea Europeană”, a scris Ana Birchall.

Ea susţine că, în afara contactului iniţial cu echipa lui Blair, implicarea sa iniţiată a vizat chestiuni organizatorice, precum recomandări de potenţiali invitaţi la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatoriului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a  lui Tony Blair

”Fiind persoana care a mijlocit dialogul iniţial şi schimbul de contacte între echipa dlui Blair şi fundaţia din România ce a facut posibil evenimentul, implicarea mea ulterioară a vizat exclusiv elemente de agendă şi protocol”, a afirmat deputatul PSD.

Birchall neagă orice implicare în apsectele financiare ale vizitei lui Blair. ”Mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acţiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea şi calitatea juridică sa ma implic în aspectele de natură financiară am transmis fundaţiei organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuţia mea oprindu-se aici”, a mai spus deputatul PSD.

Victor Ponta a afirmat, luni, într-o postare pe Facebook, că invitarea fostului prim-ministru britanic Tony Blair a fost o iniţiativă a deputatei Anei Birchall care, la acea vreme, era secretar internaţional al PSD, tot ea ocupându-se şi de donaţiile pentru o fundaţie caritabilă pe care Blair le-a agreat în locul onorariului său.

Într-o postare intitulată ”Adevărul despre «scandalul Blair»”, Victor Ponta oferă o serie de detalii legate de invitarea lui Tony Blair în România.

”Această acţiune a fost făcută la iniţiativa doamnei Ana Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu ambasada Marii Britanii, cât şi cu PSD)”, a scris Victor Ponta.

El a negat că ar fi ştiut ceva despre cheltuielile pe care le-a presupus vizita lui Blair. ”Sunt acuzat de «complicitate morală» la spălarea banilor ! Suma de 220.000 euro precizată de procurori că ar fi fost donată către diverse persoane juridice din Marea Britanie nu a fost niciodată în posesia mea sau a PSD, nici nu am dispus şi nici nu am beneficiat de vreun euro din aceasta, nu am cunoscut niciodată (până în ziua de 6 septembrie 2016) cuantumul, nici cine a plătit-o şi nici cine a fost beneficiarul ei! În consecinţă, rezultă foarte clar din toate actele de la dosar că nu pot să fiu complice (nici măcar «moral») la spălarea unor bani de care nu ştiu, pe care nu i-am deţinut niciodată, plătiţi de o firmă de care nu am auzit niciodată către societăţi şi fundaţii din Marea Britanie pe care nu le cunosc!”, a argumentat fostul premier, precizând că Dan Sultănescu l-a asigurat că suma a fost strânsă prin donaţii private, nefiind folosiţi nici bani europeni, nici bani publici..

În ce priveşte onorariul lui Blair, Ponta a precizat că britanicul nu a cerut un onorariu încurajându-i, în schimb, pe cei care au organizat vizita în România să facă donaţii în contul unei fundaţii caritabile indicate de el. ”Singurul aspect cu care doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că domnul Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donaţie către o fundaţie de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD nu am cerut detalii şi nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect”, afirmă Ponta.

Procurorii DNA au anunţat, în 6 septembrie, că Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile într-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si