Ana Birchall, întâlnire cu Wess Mitchell la Washington! Continuarea dezvoltării şi aprofundării Parteneriatului Strategic cu SUA, un obiectiv prioritar şi pentru anul 2019

Viceprim-ministrul Ana Birchall, aflată în vizită de lucru în Washington D.C., a avut, vineri, 30 noiembrie, o întrevedere cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al Secretarului de stat al SUA.

Webeditor: A.N. Author: Radu Constantin marți 04 decembrie 2018 , 14:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În cadrul întrevederii au fost discutate dezvoltarea, consolidarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, cu accent pe consolidarea cooperării economice, inclusiv din perspectiva oportunităţilor pe care le poate deschide Iniţiativa celor 3 Mări şi dezvoltarea proiectelor de investiţii asumate în cadrul reuniunii, aprofundarea cooperării transatlantice în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, reafirmarea angajamentului politic al României faţă de obiectivul major al aderării la Organizaţia pentru

Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi sublinierea poziţiei avansate a dosarului de candidatură a României. Totodată, pe agenda discuţiilor s-a aflat şi tema securităţii în regiunea Mării Negre, în contextul escaladării conflictului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Cei doi oficiali au convenit că anul 2018 a fost un an foarte bun din punctul de vedere al dezvoltării şi aprofundării Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, inclusiv prin nivelul de întâlniri de nivel înalt. ”I-am mulţumit lui Wess Mitchell pentru excelenta colaborare pe teme prioritare în relaţiile româno-americane, cum ar fi Reuniunea Anuală a Dialogului Strategic România – SUA, care a avut loc la Bucureşti în luna iunie a acestui an, sprijinul acordat şi implicarea avută în proiectul Iniţiativa celor Trei Mări (I3M), subliniind, totodată, interesul reciproc de a valorifica oportunităţile economice create de acest proiect extrem de important pentru regiunea noastră şi pentru SUA.

Totodată, i-am transmis asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al Secretarului de stat al SUA aprecierile pentru susţinerea consecventă a candidaturii României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Am subliniat, de asemenea, că România va milita pentru o consolidare a relaţiei UE-SUA în perioada exercitării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către ţara noastră. Nu în ultimul rând, în discuţia cu Wess Mitchell am lansat iniţiativa ca anul 2019 să fie «Anul României» în SUA”, a declarat Ana Birchall.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

”Am reiterat interesul României pentru aprofundarea relaţiilor economice dintre România şi SUA, ca dimensiune prioritară a parteneriatului nostru strategic, subliniind că în ultimul an relaţiile economice dintre ţările noastre s-au consolidat. Există în continuare potenţial important de creştere ce poate fi valorificat, mai ales că România a dovedit stabilitate economică şi avantaje structurale în perspectiva intensificării investiţiilor americane în ţara noastră”, a declarat vicepremierul român.

De asemenea, în ceea ce priveşte recentele evoluţii ale conflictului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, Ana Birchall a subliniat că ”România îşi exprimă îngrijorarea faţă de climatul de securitate volatil din regiune, România sprijinind pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si