ANAF vrea sa-si recupereze impozitele si taxele datorate de soferii Uber pentru veniturile incasate anul trecut

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa recupereze de la soferii care furnizeaza servicii de taximetrie in regim Uber taxele si impozitele datorate pentru veniturile incasate anul trecut, incepand deja demersurile de colectare, dupa ce a cerut la Uber Olanda documentele cu informatii detaliate despre cursele efectuate, insa ar putea confisca toate veniturile pentru ca acestea nu au fost declarate, a anuntat vineri Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Editor: Alexandra Chiric vineri 25 noiembrie 2016 , 12:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Patronatul afirma ca in ultimii doi serviciile de ride sharing au luat amploare prin regimul Uber, dar si prin sistemul Bla-Bla Car, de transport de persoane in tara, facand concurenta neloiala transportatorilor de linie.

Reprezentantii COTAR mai sustin ca soferii s-au imbogatit peste noapte, pentru ca n-au respectat prevederile legale, de taxe, ITP, impozite sau garantii, pe care le platesc, obligatoriu, transportatorii legali.

In aceste conditii, ANAF a cerut firmei Uber, din Olanda, lista detaliata cu toti utilizatorii, cu toate cursele operate in 2015, rute, distante si incasari, precizeaza COTAR.

Patronatul sustine ca inca de joi, 24 noiembrie, ANAF a trimis catre birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane si incasari, pentru a se aplica legea.

Citeste si: Cât costă pachetele de 25 de kilograme de alimente primite de români pentru sărbătorile de Paște 2023 și ce conțin acestea- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Citeste si: Cum vor taximetristii sa ii elimine pe soferii UBER. Ce le fac imediat dupa ce ii cheama prin aplicatie

In opinia transportatorilor rutieri autorizati, afacerile care pareau atat de banoase vor deveni cele mai paguboase activitati, daca ANAF va confisca sumele integral.

"Listele primite de ANAF din Olanda arata ca au functionat in regim Uber atat persoane fizice, cat si firme. Incasarile anuale sunt uriase. O singura persoana din Sectorul 6 al Capitalei a avut incasari la UBER de peste 60.000 de lei, in 2015. Sunt deja doua probleme: Fiscul va cere taxele si impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, insa, al doilea aspect este ca sunt venituri nedeclarate si, daca ne luam dupa legile in vigoare, pe o activitate neautorizata, statul ar trebui sa confiste toate sumele incasate”, a afirmat presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, potrivit News.ro.

Daca ANAF va considera ca legea trebuie aplicata prin confiscarea integrala a veniturilor nedeclarate, pentru o activitate neautorizata, toti soferii care au facut transport in sistem Uber si Bla-Bla Car vor fi buni de plata si isi vor da seama ca, practic, au facut transport gratuit, pe banii lor, mai sustine patronatul.

Uber are la ora actuala peste 140.000 de utilizatori inregistrati in Romania. Serviciile Uber sunt disponibile in Bucuresti, Cluj, Brasov, iar de miercuri si in Timisoara.

Comanda unei curse Uber se face prin alegerea destinatiei in cadrul aplicatiei Uber de Android si iOS, iar plata se realizeaza cu cardul inregistrat in aplicatie.

Ca si in alte regiuni ale lumii, Uber nu a scapat nici in Romania de acuzatiile de concurenta nelegala. Cel mai grav incident a avut loc la Cluj, unde patru soferi Uber au fost amendati cu cate 25.000 de lei si li s-au retinut placutele de inmatriculare. Uber a acuzat atunci autoritatile de abuz si a contestat decizia in instanta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si