Andrea Camilleri, unul dintre cei mai populari scriitori italieni, a murit

Andrea Camilleri, unul dintre cei mai populari scriitori italieni, părintele comisarului Montalbano, a murit miercuri, la Roma, la vârsta de 93 de ani.

R.B., miercuri 17 iulie 2019 , 12:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Camilleri a murit la Roma, unde era internat după ce în urmă cu 25 de zile a suferit un atac de cord, scrie El Pais.

Andrea Calogero Camilleri, născut la Porto Empedocle, pe 6 septembrie 1925, a debutat în literatură la vârsta de 53 de ani.

Poet în tinereţe, apoi regizor de teatru, scenarist şi producător de radio şi televiziune, Camilleri a devenit un nume de referinţă al genului poliţist. 

Citeste si: Un fotbalist celebru, împuşcat mortal în apropierea locuinţei sale. Fostul atacant nu a mai putut fi salvat

Primul său volum, „Il corso delle cose”, a fost publicat în 1978 (deşi fusese scris cu zece ani mai devreme), însă consacrarea a cunoscut-o după alţi 15 ani, odată cu romanul „La stagione della caccia”, potrivit site-ului editurii Nemira, care a publicat mai multe romane ale autorului.

În 1994, a apărut „La forma dell’acqua”, primul roman din seria „Comisarul Montalbano”, personaj care avea să devină cult. Numit astfel în onoarea scriitorului Manuel Vazquez Montalban, personajul a devenit atat de popular încât Andrea Camilleri a ajuns în situaţia de a nu putea renunţa la el.

Citeste si: Un campion mondial a murit la doar 36 de ani

Scriitorul ar fi decis ca ultima aventura a lui Montalbano să o încredinţeze editorului său, cu indicaţia de a fi publicată după moartea lui.

În onorea sa, orasul natal Porto Empedocle, care stă la baza localităţii fictive Vigata, unde Montalbano îşi desfăşoară activitatea, şi-a schimbat denumirea în Vigata.

Seria romanelor cuprinde 18 titluri dintre care în limba română au fost publicate „Hoţul de merinde”, „Sunetul viorii”, „Forma apei”, „Câinele de teracotă” (bestseller internaţional, cu peste 10.000.000 de exemplare vândute) şi „Excursie la Tindari”.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si