„Conducerea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a luat cunoştinţă de măsurile dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie, măsuri care privesc şi doi angajaţi ai CNAB. CNAB îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autoritățile judiciare şi va pune la dispoziţia acestora toate informațiile şi documentele solicitate”, a transmis, miercuri, CNAB, într-un comunicat de presă.

Citește și: Un fost polițist trimis în judecată. A fost prins când primea mită în valoare de 10.000 de euro

Reprezentanții companiei au precizat că cei doi angajaţi au deţinut în trecut funcţii de director, dar din 2022 erau simpli angajaţi.

Ce au transmis autoritățile

Procurorii DNA au anunţat, miercuri, că au dispus punerea în mișcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

- IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naţionale, pentru comiterea infracțiunilor de:

- trafic de influenţă,

- complicitate la trafic de influenţă,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă,

- PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracţiunilor de:

- trafic de influenţă,

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!- wowbiz.ro

- spălare a banilor,

- dare de mită,

Citește și: Un adolescent din Medgidia s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins cu o armă asupra lui

- PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiaşi societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracţiunilor de:

- complicitate la trafic de influenţă,

- complicitate la spălare a banilor,

- complicitate la dare de mită.

„Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, faţă de inculpatul LIŢOI BOGDAN-ŞERBAN, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită”, anunţă DNA.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000

euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

Citeste si: Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arată procurorii.

Potrivit acestora, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, ”inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei”.

Citește și: Percheziții în Capitală și în trei județe: suspecții au comis mai multe infracţiuni în domeniul managementului deşeurilor

De asemenea, în perioada 29 decembrie 2021- 01 februarie 2023, inculpatul Liţoi Bogdan-Şerban, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatu, asociat al unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă organizată de CNAB.

„În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiaşi om de afaceri şi modalitatea prin care putea să câştige licitația respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”, mai arată procurorii.

În cursul zilei de miercuri, cei patru inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în cursul zilei de marţi, procurorii anticorupţie au pus în executare 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

Citește și: Percheziții în Bihor! 30 de persoane sunt suspectate că au înscenat accidente rutiere pentru a încasa asigurări


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si