Angajatii din toate penitenciarele din tara anunta proteste incepand de luni

Sindicalistii din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ii solicita ministrului Justitiei, Raluca Pruna, sa aiba o intlânire cu ei, luni, la Gherla, inainte de a declansa actiunile de protest pe care le-au anuntat inca din 15 septembrie, nemultumiti ca nu primesc aceleasi drepturi salariale ca angajatii din sistemul de aparare si ordine publica, respectiv ca in salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit in plata in anul 2009.

sâmbătă 24 septembrie 2016 , 18:08

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Sindicatele din penitenciare declanseaza miscari de protest in toate penitenciarele din tara pentru imbunatatirea conditiilor de munca, angajarea unui numar suficient de personal, eliminarea inechitatilor salariale si demiterea ministrului Justitiei pentru incapacitate profesionala", anunta sindicatul Omnia din ANP.

Sindicalistii amintesc ca ministrul Justitiei a promis ca va discuta, luni, cu angajatii Penitenciarului Gherla, fiind invitata la inaugurarea Centrului Terapeutic pentru Femei.

"Cu speranta ca a inteles exact legislatia pe care doreste sa o discute cu personalul, anterior facând confuzii serioase, solicitam ministrului Justitiei ca intâlnirea sa aiba loc inainte de mitingul de protest care este organizat in data de 26.09.2016 in intervalul orar 11.00 - 15.00 in fata Penitenciarului Gherla", este mesajul sindicalistilor, potrivit News.ro.

Ei sustin ca personalul din penitenciare lucreaza in aceleasi conditii pe care ministrul Justitiei "le deplânge in ceea ce-i priveste pe detinuti".

Protestatarii spun ca nu exista un plan concret de imbunatatire a conditiilor de lucru pentru personal, desi ANP s-a angajat prin Acorduri Colective succesive sa il elaboreze.

"In prezent, se inregistreaza la nivelul sistemului penitenciar un numar de 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate de catre personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorita deficitului de personal de 8.000 de angajati, estimat de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale", arata reprezentantii sindicatului Omnia.

Ei sustin ca ministrul Justitiei refuza aplicarea OUG 20/2016 in sensul eliminarii inechitatilor salariale si pentru personalul din sistemul penitenciar, desi actul normativ ar include aceasta categorie alaturi de ceilalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Sindicalistii mai spun ca vor actiona in judecata Guvernul pentru recuperarea sumelor de bani datorate. Ei precizeaza ca protestele vor continua pe termen nelimitat pâna la solutionarea revendicarilor.

Angajatii din penitenciare au amenintat, inca din 15 septembrie, cu proteste in fiecare saptamâna, la câte zece unitati de detentie si cu miting la Ministerul Justitiei, la inceputul lunii octombrie, nemultumiti ca nu primesc aceleasi drepturi salariale ca cei din sistemul de aparare si ordine publica, respectiv ca in salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit in plata in anul 2009.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si