Anul Nou 2021. Tradiții și obiceiuri pentru a întâmpina cu noroc noul an

Anul Nou este din timpuri străvechi motiv de obiceiuri și tradiții populare. Se gătesc mâncăruri speciale, se merge cu colindul, se cântă și se dansează anumite strigări și jocuri. Fiecare regiune din România își are propriile tradiții, de la jucat Ursul și Capra, până la colindatul cu Plugușorul și mielul.

Author: Andreea Bolocan joi 31 decembrie 2020 , 14:39

superstitii si traditii anul nou 2021 revelion 2021
Anul Nou 2021. Tradiții și obiceiuri pentru a întâmpina cu noroc noul an[Sursa foto: https://www.fairmont-singapore.com/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Anul Nou 2021 trebuie întâmpinat cu multe superstiții. Astfel, în noaptea dintre ani, tradiția spune că trebuie făcută multă gălăgie, pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, nu se intră în anul nou cu datorii sau cu cheltuieli. Românii sunt atenți și la prima persoană care le trece pragul în noul an. Se spune că un băiat ar aduce noroc, în timp ce o fată ar aduce ghinion.

Trecerea în noul an 2021 este perioada în care probabil mulţi dintre noi ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2021. Iar legat de acest moment, sunt cunoscute o serie de obiceiuri, care, odată respectate, ar putea aduce clipe nemaipomenite:

Trebuie să purtăm culoarea roșu

Purtarea culorii roșu este necesară, deoarece astfel vei avea bucurie și noroc tot anul. Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă, roșii să fie, sunt suficiente pentru a avea multă baftă în noul an.

Trebuie să bem șampanie

Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug. Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund și toate dorințele se vor îndeplini.

Citeste si: La ce sunt bunele frunzele de nuc. Se poate face și ceai din ele

Citeste si: Ouă umplute. Vedeta meselor de sărbători. Trei rețete

Trebuie să mâncăm pește

Așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an.

Trebuie să consumăm carne de gâscă

Astfel vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face „grăsunica înaripată” pe luciul apei. Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie.

Trebuie să stăm alături de cei dragi

E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!

Trebuie să ne găsim un loc sub vâsc

Vâscul aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o săriți sub boabele albe ale acestei plante ciudate. Pentru mai multă siguranță privind iubirea fără de sfârșit, e bine să rupi una dintre bobițele de vâsc și să o păstrezi.

Trebuie să îi sărutăm pe cei dragi

Astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor. Veți fi aproape unii de alții și veți fi fericiți întregul an.

Trebuie să avem bani în buzunar

Numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.

Trebuie să purtăm ceva nou

Este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc.

Trebuie să fim veseli

Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul. Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta: nu vrei așa ceva. Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească, iar despre cel care le aude vorbind se spune că va deceda. Deci nu evita artificiile, pocnitorile, zgomotul paharelor ciocnite și distracția.

Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug! Ca boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece. Totodată, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească.

În noaptea de Revelion, la ora 00.00 sau imediat după, ţineţi aproape ce doriţi mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu şampanie pentru veselie, iar dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si