Anul trecut, pentru prima data, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in tara

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, a declarat, marti, cu ocazia Zilei Tineretului, la o dezbatere privind problemele elevilor si studentilor, ca anul trecut pentru prima data s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania, ceea ce "ridica extrem de multe semne de intrebare".

V.P., marți 02 mai 2017 , 14:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Astazi avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comunitati (din diaspora - n.r.) si anul trecut pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania - tara de origine, care este echilibrul exact intre dorinta normala de perfectionare, de continuare a unei cariere atat in Romania cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene", a declarat ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac.

Ea a precizat ca o problema majora a Ministerului pentru romanii de pretutindeni este cea a educatiei, pentru ca foarte multi dintre cei care au plecat din tara si foarte multi dintre copiii care s-au nascut in statele din Uniunea Europeana nu mai invata limba romana, motiv pentru care exista in derulare o campanie pentru a-i ajuta pe cei nascuti in diaspora sa invete limba materna, scrie news.ro.

"Marea majoritate nu mai invata astazi limba romana intr-un sistem educational fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, in mare parte, organizat de asociatii si de voluntari. Am lansat o campanie prin care sa dam cat mai multe manuale, suport de studiu al limbii romane electronic - de la tablete pana la manuale digitale - si cred ca e nevoie de o dezbatere larga in ceea ce priveste modul de a ajuta tinerii nascuti in diaspora sa invete limba romana", a explicat Pastirnac.

Si ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu, a avut o inteventie scurta in cadrul dezbaterii care a vizat problemele cu care se confrunta tinerii din Romania, indemnandu-i pe cei prezenti sa se indrepte catre job-uri din administratia publica si din politica, daca isi doresc rezolvari la problemele lor.

"Veniti in administratie, veniti in politica si faceti schimbarile pe care vi le doriti. Nu asteptati sa le faca altii pentru voi, pentru ca nu o sa se intample. Cand vezi o problema, incearca sa fii parte din solutie", le-a spus Jianu elevilor si studentilor.

De asemenea, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, le-a spus celor prezenti ca rolul unui Guvern este de a asigura fericirea oamenilor.

"Scopul unui Guvern si sensul de a face politica nu e nici deficitul, nu e nici procentul din PIB, ci fericirea oamenilor, starea de bine, starea de normalitate. Rolul educatiei si rolul culturii e esential, sunt lucrurile care raman dincolo de context, deci de conflicte politice. (...) Cuvantul cheie este solidaritatea intre generatii. O societate nu se dezvlota pe conflict, nu progreseaza pe scandal, ci pe dialog, pe consens si pe intalniri", a spus Vulpescu.

La randul sau, ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a reamintit cateva dintre masurile pe care Guvernul Grindeanu le-a luat pentru tineri, facand referire la burse si transport pentru acestia, si a avut si un mesaj pentru ei.

"Pregatirea profesionala trebuie sa ramana pe primul loc, dar eu cred ca e foarte important sa ne si distram. Tineretea este o perioada cand trebuie sa va si distrati si trebuie sa va gasiti timp astfel incat daca acest timp il masurati cu rigla veti observa ca veti avea posibilitatea sa va pregatiti foarte bine din punct de vedere profesional, dar, in acelasi timp, veti avea posibilitatea sa va si distrati", a spus ministrul Educatiei.

El i-a anuntat pe tinerii prezenti la dezbatere ca ministerul discuta despre o noua lege a educatiei nationale si pentru 2017 "se preconizeaza o analiza diagnostica" a sistemului de educatie din Romania, urmand ca in 2018 aceasta sa fie elaborata.

"Dorim foarte mult ca noua lege sa raspunda cat mai bine cerintelor actuale din sistemul de invatamant", a afirmat Pavel Nastase.

Ministerul Tineretului si Sportului a organizat, marti, de Ziua Tineretului, o intalnire in Parcul Tei la care au participat ministrii Turismului, Educatiei, Sanatatii, Comunicatiilor, Culturii, Romanilor de pretutindeni si mai multe ONG-uri de tineret. Temele discutiei au vizat politicile pentru tineret si o mai mare implicare a tinerilor in luarea deciziilor care ii privesc.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si