Anuntul care priveste peste 50.000 de pacienti romani! Donatie umanitara pentru purtatorii de stoma cutanata!
Asociatiei Modeneza a Incontinetilor si Stomizatilor (AMIS), impreuna cu Crucea Rosie Italiena, a facut o donatie ce consta in materiale sanitare (saci colectori pentru stome cutanate, creme si odorizante pentru ingrijirea stomelor, fotolii rulante, sterilizatoare si alte materiale sanitare). Valoarea totala a donatiei se ridica la aproape un milion de euro, iar pentru transportul celor 25 de tone de materiale sanitare au fost necesare trei camioane si un microbuz.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul RIN Hotels, iar principalul beneficiar al donatiei este Asociatia Purtatorilor de Stome Cutanate din Romania (APSCR).
Stomele cutanate sunt destinate pacientilor care au suferit interventii chirurgicale pentru cancer de colon, intestin subtire sau vezica urinara. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ofera, gratuit, pentru fiecare pacient care are colostoma, saci de colectare in valoare de 253 lei/luna, numai ca apar si situatii in care acestia nu ajung pentru intregul interval, iar bolnavul trebuie sa-si cumpere. De asemenea, cremele si odorizantele folosite de catre acesti pacienti nu au costuri de neglijat, asa ca orice donatie este binevenita. “Daca vorbim despre saci cu evacuare, aceasta suma acopera doar opt bucati, cantitate insuficienta pentru o luna de zile. De aceea, donatia facuta de AMIS este binevenita”, a explicat Marius Augustin Pop, presedintele APSCR.
O alta problema, in afara de consilierea psihologica, o constituie si lipsa de asistenti medicali specializati in stomaterapie, in special in provincie sau in zonele rurale.
“Totusi, in ultima vreme, s-au organizat cursuri si a devenit mai facil pentru asistentii medicali sa se specializeze si sa devina stomaterapeuti. La noi in spital, pacientii beneficiaza de consiliere dupa interventiile chirurgicale in care se practica aplicarea de stome. Ii invatam cum sa-si schimbe sacii de colectare si cum sa aiba grija de igiena stomei”, a explicat asistent medical Ana Pascu, stomaterapeut la Spitalul Floreasca. Daca in alte tari, asa cum declara Stefano Piazza, presedintele AMIS, “stomaterapeutul este cel care decide unde sa aplice chirurgul stoma”, in Romania, rareori se intampla acest lucru, si nu din rea vointa. “Din pacate, numarul pacientilor care necesita stomizare a crescut, iar majoritatea vin in urgenta, in situatii critice si, cel mai adesea sunt bagati direct in sala de operatie, asa ca nu mai este timp sa se discute cu stomaterapeutul inainte de interventia chirurgicala”, spune dr. Gabriel Andrei, chirurg la Spitalul Floreasca.
Poate nu s-ar ajunge la astfel de situatii limita, cu operatii de urgenta, daca ar exista in tara noastra un program de screening pentru cancerul de colon si alte forme de cancer.
Prezenta la eveniment, dr. Victoria Mihaescu, director de programe la Crucea Rosie Romana, s-a declarat impresionata de sprijinul pe care italienii il ofera stomizatilor din tara noastra.
“Sper sa incheiem un parteneriat intre Crucea Rosie Romana si Crucea Rosie Italiana si sa sprijinim, pe viitor, la nivel central, astfel de actiuni. Pana acum ati beneficiat doar de sprijinul unor organizatii judetene, pentru ca la CRR acestea au autonomie si pot sa partenerieze independent cu cine doresc. In ceea ce priveste consilierea pacientilor stomizati, dupa ce au suportat interventiile chirurgicale, ei se pot adresa diverselor fundatii pentru a beneficia de sfaturi si ajutor privind ingrijirea stomelor. Si, ce este foarte important, pacientii pot face acest lucru gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, pentru ca multe ONG-uri se afla in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a precizat dr. Mihaescu.
Presedintele Asociatiei Modeneze a Incontinentilor si Stomizatilor (AMIS), Stefano Piazza, este el insusi pacient si stie din experienta proprie ca nu este tocmai usoara viata unui purtator de stomata cutanata. De cinci ani Stefano Piazza face transporturi umanitare si aduce in Romania materiale sanitare si stome cutanate, iar in ultimii patru ani a beneficiat si de sprijinul RIN Hotels.
La eveniment au fost prezenti si reprezentanti ai unei asociatii de stomizati din Republica Moldova, “unde nevoia de ajutor este mult mai mare decat in Romania, statul lasand pacientii de izbeliste dupa externare”, asa cum a precizat Isabella Grosu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR) si membru al Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli Digestive Inflamatorii. Stefano Piazza, presedintele AMIS, a promis ca, impreuna cu reprezentantii Crucii Rosii Italiene, se vor gandi la o solutie, pentru a oferi ajutor, avand in vedere ca Republica Moldova nu este membra a Uniunii Europene si este mai complicat. Insa, si pana acum, AMIS a mai trimis ceva ajutoare in Republica Moldova, in mod indirect, dar cantitatile au fost insuficiente, comparativ cu nevoile pacientilor.
In Romania exista circa 50000 de purtatori de stome cutanate (ileostome- pentru intestinul subtire, colostome – pentru intestinul gros si urostome – pentru vezica urinara).





