Anunțul oficial făcut de Florin Cîțu! Când începe vaccinarea cu a treia doză şi în ce condiţii

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în urma şedinţei CNCAV a luat decizia ca vaccinarea cu doza trei să înceapă din 28 septembrie.

Author: Alexandra Costea miercuri 22 septembrie 2021 , 15:57

Anunțul oficial făcut de Florin Cîțu! Când începe vaccinarea cu a treia doză şi în ce condiţii

Anunțul oficial făcut de Florin Cîțu! Când începe vaccinarea cu a treia doză şi în ce condiţii

[Sursa foto: Captură Facebook Florin Cîțu]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Florin Cîţu a anunţat că doza trei a vaccinului va putea fi administrată tuturor persoanelor la care au trecut şase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Doza trei va fi cu vaccin de tip ARN Mesager, a adăugat premierul Florin Cîţu, indiferent de schema anterioară. Asta înseamnă că a treia doză va fi făcută cu serurile Pfizer şi Moderna, chiar şi pentru cei care s-au imunizat cu AstraZeneca.

,,Având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager", a anunţat CNCAV.

Citeste si: Accesul în cadrul Teatrului Național București (TNB) va fi permis doar persoanelor vaccinate, testate sau cu certificat digital UE

Pentru cine este recomandatp vaccinarea cu a treia doză

Potrivit CNCAV, doza 3 este ferm recomandată:

 

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe- persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală", a precizat CNCAV.

Reprezentanţii Comitetului au subliniat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax, Moderna.

Citeste si: Scenariu roşu Bucureşti: Ce restricţii se impun în septembrie 2021

Johnson&Johnson, ce se întâmplă cu persoanele vaccinate cu acest vaccin

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date ştiinţifice.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare  sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.

Citeste si: Valul 4 a umplut spitalele de tineri și copii. Reacția medicilor: „De frică, evită sa meargă la doctor...”

Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeaşi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică judeţene/ a municipiului Bucureşti.

Beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.

,, Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor. Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european", susține CNCAV.

Citeste si: VIDEO| A simulat vaccinarea. Primarul din Rădăuți este viral pe internet după ce a vrut să arate mai bine în poze

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si