Apa îmbuteliată este considerată a fi mai sigură decât apa de la robinet, însă avantajele și dezavantajele fiecărui tip de apă face ca decizia să nu fie ușor de luat.

Citește și: Câtă apă trebuie să bei în fiecare zi, de fapt. Surpriză! Medicul Vlad Ciurea, contrazis de nutriționistul Mihaela Bilic

Când vorbim despre apa îmbuteliată, trebuie să luăm în considerare sursele extrem de variate care sunt oferite pe piață.

Nu există o singură apă îmbuteliată, ci diferențele de calitate sunt majore de la un brand la altul, de la un izvor la altul.

Care sunt avantajele și dezavantajele apei de la robinet?

Apa de la robinet provine din rezervoare mari, din lacuri, râuri sau izvoare. Această apă trece de obicei printr-o stație de tratare a apei înainte de a fi introdusă în casele oamenilor.

Apa de la robinet este în general sigură, mai convenabilă financiar și cu impact ecologic pozitiv, cu rarele excepții când sursele municipale pot fi contaminate în situații de criză.

Siguranța apei de la robinet variază mult în funcție de locația în care te afli, spun experții.

Apa publică de la robinet din România este reglementată și monitorizată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Aceeași instituție primește și rezolvă nemulţumirile privind calitatea apei potabile.

Este adevărat că apa de la robinet conține o cantitate reziduală de clor, care o face mai rezistentă la bacterii, însă și această cantitate este reglementată.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Apa de la robinet și apa îmbuteliată, monitorizate atent de autorități

Apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi curată, îndeplinind condiţiile prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 7/2023, potrivit unui act normativ redactat de Ministerul Sănătății.

La ieşirea din rezervorul de înmagazinare valorile pentru parametrii E. Coli, enterococi şi bacterii coliforme din probele prelevate trebuie să fie corespunzătoare cu cele prevăzute în tabelele din anexa nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 7/2023.

Potrivit experților, instalațiile sanitare vechi pot introduce contaminanți precum plumbul, iar dezastrele naturale precum inundațiile pot polua temporar sistemele publice de apă.

De menționat că filtrele de apă de acasă pot îmbunătăți siguranța apei de la robinet.

Care sunt avantajele și dezavantajele apei îmbuteliate?

Apa îmbuteliată provine dintr-o varietate de surse. Unele produse includ pur și simplu apă de la robinet care a fost îmbuteliată, în timp ce altele folosesc apă proaspătă de izvor sau din altă sursă.

Spre deosebire de apa de la robinet, apa îmbuteliată poate să conțină particule de microplastic.

Asta depinde de utilizarea condițiilor sanitare pentru prelucrare, îmbuteliere, depozitare și transport, dar și de protejarea apei de contaminanți, cum ar fi bacteriile și substanțele chimice.

Autoritățile sanitar-alimentare sunt responsabile pentru implementarea controlului calității pentru a proteja în continuare împotriva contaminanților chimici și microbieni, precum și de prelevarea de probe și testarea atât a sursei de apă, cât și a produsului final pentru contaminanți.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

În timp ce apa îmbuteliată este foarte rar retrasă de pe piață din cauza contaminanților, ea este în general considerată sigură, conform HeathLine.com.

Un studiu din anii trecuți a testat 11 produse de apă îmbuteliată disponibile pe scară largă în 9 țări, concluzionand că 93% din cele 259 de sticle prelevate conțineau microplastic.

Această contaminare s-a datorat parțial ambalajului și procesului de îmbuteliere în sine.

Câtă apă trebuie să bei în fiecare zi, de fapt

„Câtă apă este bine să bem în fiecare zi?” Această întrebare există pe buzele multor oameni, iar medicii și nutriționiștii au răspunsul.

Medicul Vlad Ciurea atrage atenția asupra faptului că este indicat să bem 2 litri de apă pe zi și în unele cazuri chiar și mai multă.

Cu cât o persoană înaintează mai mult în vârstă, cu atât este mai bine să consume mai multă apă pe parcursul unei zile.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic este de părere că cei doi litri de apă consumați zilnic nu ar trebui să reprezinte o „lege” în adevăratul sens al cuvântului, ci să adaptăm cantitățile de apă în funcție de nevoile corpului.

Citește și: Câtă apă trebuie să bei în fiecare zi, de fapt. Surpriză! Medicul Vlad Ciurea, contrazis de nutriționistul Mihaela Bilic


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si