Adinistrația Națională Apele Române (ANAR) monitorizează volumul apei din principalele lacuri de acumulare din țară și ase asigură că rezervele de apă sunt gestionate eficient.

În ce județe a fost raționalizată apa

”Este nevoie să folosim rațional rezervele de apă”, a transmis ANAR.

Autoritățile au transmis oamenilor să limiteze consumul de apă și să nu folosească excesiv apa pentru a spăla sau pentru a uda grădinile.

Prognoza arată că apele Dunării sunt în scădere, astfel că la final de iulie coeficientul de umplere al rezervelor va scădea de la 82% la 68%.

Citeste si: Secetă mare în România. Premierul Ciucă îndeamnă populația la un consum responsabil al apei potabile

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

S-a trecut deja la raționalizarea apei potabile în județe precum Iași, Botoșani, Vrancea, Arad sau Dolj, iar lista este deschisă.

Raționalizarea consumului de apă începe să fie impusă și în județul Ilfov. Furnizorul local de apă a anunțat cetățenii că apa va fi sistată pe timpul nopții pentru refacerea stocului. Balotești, Periș și Cernica sunt primele localități în care se va aplica această măsură.  

Citeste si: Prefectul de Iași face declarații cu privire la restricțiile de apă din 17 unități admnistrative

La Arad, Compania de Apă locală a anunțat că va raţionaliza apa în trei localităţi, fiind lansat un apel către populaţie să o folosească cu responsabilitate. De asemenea, operatorul de furnizare a apei potabile în oraşul Fierbinţi-Târg din Ialomiţa, a anunţat că furnizarea se va face după un program prestabilit.

Ministrul Tanczos Barna spune că nu există o criză a apei

Tanczos Barna invită românii să fie mai când deschid robinetul, dar susține că nu există o criză de furnizare a apei potabile.

Citeste si: Italia ar putea declara stare de urgență în mai multe regiuni afectate de secetă

Ministrul recomandă populaţiei să fie responsabilă în momentul utilizării apei potabile: ” Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional.

Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă ”, a declarat Tanczos Barna la Digi 24.

Cele mai afectate sisteme de alimentare cu apă sunt în județele Bacău, Neamț și Vrancea.

Citeste si: Resursele de apă se înjumătățesc din cauza caniculei

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si