Cluj-Napoca ilustreaza cel mai bine acest paradox al preturilor, suma medie solicitata pentru apartamentele vechi fiind, la finele lunii septembrie, de 1.261 de euro pe metru patrat util, fata de 1.174 de euro pe metru patrat in cazul locuintelor noi. Discrepanta se observa si in zona centrala a orasului, unde un apartament vechi costa, in medie, 1.408 euro pe metru patrat, fata de 1.375 de euro pe metru patrat, la cât ajunge unul nou.
Una dintre explicatii ar fi ca, dat fiind faptul ca au fost primele construite, blocurile vechi beneficiaza, de regula, de un amplasament mai bun, chiar in interiorul aceluiasi cartier, si au acces mai usor la mijloacele de transport in comun, obiective culturale, magazine si scoli.
”Constructia de blocuri noi, pe de alta parte, este foarte limitata de disponibilitatea loturilor pentru constructii, astfel ca terenurile achizitionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a ramas in urma dezvoltarilor rezidentiale traditionale si a putut fi achizitionat la un pret acceptabil”, se arata in studiul citat de News.ro.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Anularea alegerilor din România, Breaking News pe toată planeta. Ce scriu publicațiile internaționale- antena3.ro
Citeste si: Soldații nord-coreeni nu pot lupta împotriva trupelor ucrainene dintr-un motiv incredibil. De ce Rusia nu se poate baza pe ei- stirileprotv.ro
Totodata, oferta actuala din piata pe segmentul nou este reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum si mai putin pe un concept. Acest paradox al preturilor ar trebui sa fie corectat de noua generatie de locuinte noi, care va avea un concept bazat pe nevoile cumparatorilor, potrivit Imobiliare.ro.
”In buna masura, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor in criza si revalorizarii unor loturi cu un amplasament foarte bun si acces facil la punctele de interes pentru cumparatori”, mai mentioneaza sursa
citata
Bucurestiul face exceptie de la aceasta anomalie a preturilor. Aici, locuintele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru patrat util, iar cele noi, pe de alta parte, aveau un pret mediu cerut de 1.201 euro pe metru patrat. In zona centrala, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru patrat, fata de 1.500 de euro pe metru patrat pentru unul nou.