Aproape 40 de cadavre de pasari salbatice descoperite intr-o singura zi, in Constanta. Specialistii au recoltat probe

Aproape 40 de cadavre de pasari salbatice au fost descoperite, marti, in mai multe localitati din judetul Constanta, 16 probe recoltate de pe acestea fiind trimise la laborator pentru a se afla daca au avut gripa aviara. In ultimele trei luni virusul a fost confirmat in cazul a 17 pasari, majoritatea lebede.

Editor: Alexandra Chiric miercuri 25 ianuarie 2017 , 15:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit unui comunicat al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta, marti, au fost prelevate 38 probe de la pasari moarte, fiind vorba despre 30 de lebede, doi pescarusi, cinci lisite si un cormoran, gasite in portul Tomis Constanta, Eforie Sud, Mangalia si Costinesti.

“Din toate aceste probe, au fost proprii investigatiilor de laborator un numar de 16 probe cadavre provenite de la lebede, o proba cadavru provenit de la cormoran

si o proba cadavru provenit de la pescarus din zonele Port Turistic Tomis Constanta, Eforie Sud si Mangalia. Ca masura suplimentara se vor efectua controale oficiale in toate exploatatiile comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta”, se arata in comunicatul DSVSA.

Conform sursei citate, intre lunile noiembrie si ianuarie, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti a confirmat prezenta virusului influentei aviare (subtipul H5N8) in probele prelevate de la un numar de 16 lebede si un cormoran. Acestea au fost gasite in dana zero a Portului Constanta – opt lebede, dana 12 a Portului Constanta – un cormoran, in Portul Tomis – patru lebede, in Portul Mangalia – doua lebede si alte doua lebede in zona digului din Eforie Sud.

Din aceste motive se mentin masurile dispuse de ANSVSA dupa declararea focarului de influenta aviara din data de 28 noiembrie 2016.

Astfel, toate pasarile trebuie tinute in cladiri inchise pentru a impiedica venirea in contact a pasarilor domestice cu cele salbatice si trebuie prevenit orice contact direct sau indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile de curte si alte pasari, in special ratele si gâstele.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

De asemenea, la intrarea si iesirea din exploatatii se vor respecta conditiile de biosecuritate (limitarea accesului in curtea pasarilor la o singura persoana si asigurarea mijloacelor de protectie pentru interzicerea accesului si contactului cu pasarile salbatice).

Autoritatile au mai interzis adaparea pasarilor de curte cu apa de suprafata, provenita din lacuri, balti, circulatia sau transportul pasarilor, oualor, carnii si cadavrelor de pasari, expedierea din zona de control a carnii proaspete, oualor, a carnii tocate, a carnii separate mecanic, a preparatelor si a produselor din carne provenite de la pasari domestice originare din zonele de control si de la vânat salbatic cu pene din zona respectiva.

Proprietarii de pasari trebuie sa informeze autoritatile in cazul aparitiei unor semne de boala sau mortalitate, urmând sa fie anuntat in regim de urgenta medicul veterinar de libera practica sau DSVSA Constanta.

Autoritatile mai interzic târgurile, pietele si expozitiile si spun ca toate cazurile de imbolnavire la om cu manifestari respiratorii se anunta medicului de familie, având in vedere ca boala se poate transmite la om.

O alta masura este intensificarea supravegherii oficiale a populatiilor de pasari salbatice, in special a pasarilor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave, daca este necesar cu cooperarea vânatorilor si a ornitologilor si raportarea cazurilor de pasari moarte autoritatilor competente cu personal instruit in prealabil in legatura cu masurile de protectie impotriva infectarii cu virus si de prevenire a raspândirii virusului la animalele susceptibile;

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Bomba aruncată în presa din Spania despre Pique! Fotbalistul a înșelat-o pe noua lui iubită, Clara Chia Marti- radioimpuls.ro

Durata masurilor aplicate in zona de protectie este de 30 zile de la data ultimului caz pozitiv inregistrat la pasari salbatice.

La DSVSA Constanta este instituit serviciul de permanenta, iar in situatia in care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu mijloc auto specializat, pentru ridicarea oricaror cadavre de pasari (salbatice sau domestice), in vederea trimiterii acestora la laborator pentru analize.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si