Arafat: Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane, interzise, ca urmare a cazurilor de coronavirus

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus.

M.A., duminică 08 martie 2020 , 11:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor.  Arafat a reluat recomandarea ca  cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.

Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane şi interzic, până la 31 martie, accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor.

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, duminică, decizii care prevăd interzicerea organizării unor activităţi care implică participarea a mai mult de o mie de persoane, până la 31 martie.

Citeste si: VIDEO | Bilanț sumbru: 12 cazuri de coronavirus confirmate în România

”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”

Citeste si: 35 de tari au confirmat infectari cu Coronavirus. Croaţia şi Austria, primele cazuri de infectare cu Covid-19

Autorităţile române au decis, de asemenea, sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.

De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social. 

Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI.

Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.

„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat. 

Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.

Citeste si: Hunedoara: Fata de 16 ani confirmată cu coronavirus este fiica bărbatului deja internat vineri

Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină dar şi pentru aflate n izolare, dar care nu se pot autosusţine.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.

Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si