Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, achitat în dosarul în care era acuzat că a obţinut ilegal fonduri europene

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, acuzat că a obţinut ilegal fonduri europene, a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Constanţa, decizia nefiind definitivă. Alături de el au fost achitate şi celelalte persoane trimise în judecată.

R.B., joi 06 iunie 2019 , 12:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat joi în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat pentru că ar fi obţinut ilegal fonduri europene şi a decis achitarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. Au fost achitate şi celelalte persoane judecate în acest dosar, este vorba de Stere Beca, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan.

Citeste si: ÎPS Teodosie, în vizită la Radu Mazăre: "M-a alimentat cu dragoste"

Instanţa a mai hotărât să lase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de APIA şi a dispus ridicarea sechestrului pe conturile deţinute de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului. 

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei.

Ultimul temen în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat că ar fi obţinut ilegal fonduri europene a avut loc în 22 mai  la Curtea de Apel Constanţa.

Citeste si: Reactia Arhiepiscopiei Tomisului in cazul preotului acuzat de pornografie infantila

Procurorul DNA de şedinţă a solicitat instanţei condamnarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie la închisoare cu executare, iar pedeapsa să fie orientată către maximul prevăzut de lege. De asemenea, procurorul a solicitat ca pentru Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa pedepsele să fie orientate către jumătatea prevăzută de lege, pentru Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca să fie mai reduse, dar tot condamnare la închisoare, în timp ce Aurelian Ştefan să primească o condamnare cu suspendare pentru fapta sa.

De asemenea, DNA a mai cerut ca Arhiepiscopul Tomisului să achite şi prejudiciul din acest dosar, care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei.

Apărătoarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Maria Vasii, a solicitat instanţei achitarea clientului său. Avocatul a menţionat că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de către APIA că ar fi fost vreo neregulă cu acele suprafeţe pentru care au fost cerute fonduri europene. Vasii a menţionat că aducerea acestor acuzaţii clientului său este forţată. Ea a mai cerut şi respingerea pretenţiilor civile din acest dosar.

De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a spus în cuvântul său final în faţa instanţei că faptele din rechizitoriu nu există şi că solicită judecătorului cauzei să procedeze în consecinţă. “Nu mă simt incriminat de nicio acuzaţie din rechizitoriu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:

Te-ar putea interesa si