Mai multe elicoptere au putut fi auzite zburând deasupra Bagdadului luni noaptea. Nu este clar dacă aceste zboruri au legătură cu scrisoarea armatei americane. Scrisoarea afirmă că forţele coaliţiei vor folosi elicoptere pentru evacuare.

”Domnule, în semn de respect pentru suveranitatea Republicii Irak şi în conformitate cu solicitatea Parlamentului irakian şi a primului ministru, CJTF-OIR îşi va repoziţiona forţele în următoarele zile şi săptămâni, pentru a se pregăti de plecare”, arată scrisoarea.

Scrisoarea este semnată de generalul de brigadă al Marinei Statelor Unite William H. Seely III, comandantul Task Force Iraq, coaliţia militară condusă de SUA împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Autenticitatea scrisorii, adresată Combined Joint Operations Baghdad, din cadrul Ministertului Apărării din Irak, a fost confirmată pentru Reuters de o sursă din armata irakiană.

”Vă respectăm decizia suverană de a ordona plecarea noastră”, afirmă scrisoarea.

”În această perioadă, va avea loc o creştere a numărului de curse ale elicopterelor în şi în jurul zonei internaţionale a Bagdadului”, mai arată scrisoarea.

Zona internaţională este numele oficial al zonei verzi puternic fortificată a Bagdadului, unde se află clădirile guvernamentale şi misiunile străine”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| România, afectată de conflictul dintre SUA și Iran. Prețul la carburanți ar putea exploda în curând

La Washington, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus iniţial că nu poate confirma imediat autenticitatea scrisorii.

Şeful Pentagonului dezminte informaţia

Ulterior, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor că Statele Unite ”nu au luat decizia de retragere a trupelor din Irak”, el adăugând că nu există planuri de retragere.

”Nu ştiu ce este acea scrisoare...Încercăm să aflăm de unde vine, ce este. Dar nu s-a luat decizia de a pleca din Irak. Punct.”.

Citeste si: Manifestaţii în marile oraşe americane: ”Nu vrem război cu Iranul!”

Scrisoarea a fost un proiect de document scris prost care trebuia să scoată în evidenţă creşterea deplasărilor forţelor americane, a mai spus Esper reporterilor.

”Exprimat prost, înseamnă retragere. Nu se întâmplă asta”, a afirmat generalul de armată Mark Milley, preşedintele Statului Major General al armatei, subliniind că retragerea nu este în plan.

Citeste si: Moartea lui Soleimani- „Statele Unite aveau dreptul să se apere”, este de părere Benjamin Netanyahu, premierul statului Israel

Esper a adăugat că Statele Unite sunt încă dedicate să combată Statul Islamic în Irak, alături de aliaţii şi partenerii Americii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si