Aruncati produsele expirate? Ar trebui sa le consumati, spun specialistii!
Ati mancat vreodata, cu buna stiinta, produse expirate? Alimentele din frigiderele noastre, care si-au depasit termenul de garantie, nu trebuie sa ajunga, neaparat, la gunoi. Specialistii spun ca multe dintre ele pot fi mancate fara probleme chiar si la mult timp dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Termenul de valabilitate de pe cutii poate sa indice doua lucuri: o data dupa care produsele nu mai pot fi consumate iar pt altele sa fie doar o data orientataiva. Multe dintre alimentele pe care ne grabim sa le aruncam dupa ce le expira valabilitatea, sunt, de fapt, foarte bune pentru consum.
Este si cazul iaurtului, care indiferent cat de mult si-a depasit data expirarii, daca este sigilat, rezista chiar si luni intregi.
Aceeasi regula se aplica si unuia dintre cele mai perisabile produse de pe piata: laptele. Branza este un alt aliment ce poate fi pastrat uneori chiar si cu lunile in frigider.
Desi din punct de vedere al sanatatii nu exista niciun pericol, putini sunt cei care iau in calcul consumul dupa expirare.
Cele mai rezistente sunt alimentele uscate si ambalate. Cutiile de conserve, spaghetele, produsele de tip pulbere - precum grisul sau malaiul, pot fi consumate cu incredere la mult timp dupa expriare, daca alimentul trece printr-o verificare vizuala. Singura categorie de produse cu care NU trebuie sa riscati o reprezinta carne proaspata.
Daca scoateti din calcul carnea, principala regula de care trebuie sa tineti cont cand deschideti un produs expirat este, pana la urma, cea a igienei.
Mirositi-l, verificati culoarea, aspectul si consistenta, iar, daca trece testul, nu va jenati sa il consumati, doar din cauza datei inscrise pe ambalaj, care, uneori, este si orientativa.





