Secretar general al PCR, prim-ministru sau presedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romane, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost figura marcanta a tarii din 1948 pana in 1965, cand moartea sa a dus la instalarea in functia suprema a lui Nicolae Ceausescu.

Nascut pe 8 noiembrie 1901, la Barlad, Dej a murit de cancer la ficat, la doar 63 de ani, dupa o vizita in URSS, prilej pentru multi adepti ai teoriei conspiratiei sa acrediteze ideea ca ar fi fost "iradiat" de trimisii Moscovei, de a carei politica se departase in ultimii ani.
Teoria respectiva a fost confirmata si de Ion Mihai Pacepa, fost sef al spionajului romanesc, care aducea in discutie cateva marturii concrete ale succesorului Nicolae Ceausescu.
Mormantul lui Dej din mausoleu era chiar in mijloc, in locul in care astazi este pozitionata o statuie
Mormantul lui Dej din mausoleu era chiar in mijloc, in locul in care astazi este pozitionata o statuie
La moartea lui, survenita pe 19 martie 1965, au fost organizate ceremonii monstruoase, Dej fiind inmormantat chiar in centrul mausoleului din Parcul Carol. In 1991, insa, schimbarea regimului a dus si la schimbarea locului de veci al fostului lider comunist, familia mutandu-i ramasitele intr-un cavou din cimitirul Bellu, foarte aproape de locul in care a fost ingropat interlopul Fane Spoitoru, in primavara acestui an.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si