ASF a stabilit preturile maxime la politele RCA pentru urmatoarele 6 luni: 7.534 lei pentru un camion de peste si 610 lei la un Logan

Pretul maxim al politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, sub nivelul de referinta anuntat saptamâna trecuta de transportatori, iar tariful maxim anual al unei polite obisnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinut de o persoana cu vârsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani, va fi de 610 lei, a decis luni Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Editor: Alexandra Chiric luni 17 octombrie 2016 , 21:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Tarifele au fost stabilite intr-o sedinta speciala a conducerii ASF, care a avut loc luni. Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanta de Urgenta, sa fixeze preturi maxime pentru politele RCA pentru o perioada de sase luni, informeaza News.ro.

ASF a stabilit, in primul rând, formula de calcul a preturilor maxime.

Astfel, tariful include "frecventa daunelor, dauna medie, daunele intâmplate, dar neraportate (IBNR), inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) si cota de profit (1%)".

Pe baza acestei formul s-au stabilit tarifele care vor fi in vigoare timp de sase luni.

" De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfa cu masa peste 16 tone detinut de o persoana juridica, rezulta o prima maxima de 7.534 de lei, iar in cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o prima maxima de 6.600

lei. Totodata, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de vârsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim rezultat este de 610 lei", arata un comunicat al ASF.

Anuntul vine dupa ce, saptamâna trecuta, reprezentanti ai patronatelor transportatorilor rutieri au anuntat, dupa o intâlnire cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca au convenit asupra unui pret maxim pentru o polita RCA, in cazul unui camion cu masa de peste 16 tone, de 7.690 lei pe an.

Citeste si: Motivul pentru care mama unui copil, care și-a pierdut viața la Revoluție, și-a dat foc în Poiana Brașov. Ce scria în biletul de adio- kanald.ro

Citeste si: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”- wowbiz.ro

Preturile vor intra in vigoare abia dupa ce Guvernul va aproba noile tarife prin Hotarâre de Guvern.

ASF a anuntat pe 15 septembrie, dupa intâlnirea cu reprezentantii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel national, ca urma sa stabileasca un tarif de referinta pentru asigurarile auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an in cazul camioanelor de peste 16 tone.

Insa presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ulterior, intr-un interviu acordat Profit.ro, ca tinta de tarif RCA calculata initial in prezenta asociatiilor transportatorilor va fi modificata.

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.

Masura este fara precedent dupa intrarea României in Uniunea Europeana.

Citeste si: „Acum se pot face teste.” Stephan Pelger a vorbit despre una dintre cele mai mari dorințe, în ultimul interviu- kfetele.ro

Citeste si: Alina Radi, prietena Danei Roba, declarații tranșante despre starea make-up artistului: "Dacă voi nu aveți acele medicamente în spital, vreți să moară omul, că voi nu aveți medicamentele acelea"- radioimpuls.ro

Surse din piata au declarat, pentru News.ro, ca mai multe companii prezente pe piata RCA asteapta sa afle tarifele maxime stabilite de ASF pentru a decide daca vor ramâne sau nu pe piata RCA.

In cazul in care tarifele maxime fixate de catre ASF pe perioada inghetarii preturilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurari vor fi dezinteresate sa vânda polite, ceea ce ar putea genera probleme soferilor carora le expira politele.

Piata RCA este zguduita de probleme, in conditiile in care doua companii de pe piata, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale. Pe piata RCA au ramas acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si