Atac aerian la o bază militară din Irak

Noi tiruri de rachetă asupra unei baze irakiene în care se află trupe străine, la sud de Bagdad!

Author: A.M.S. marți 17 martie 2020 , 11:03

atac aerian baza militara Irak
atac aerian baza militara Irak
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rachete au fost trase marţi asupra unei baze în care se află trupe străine, în apropiere de Bagdad, a anunţat armata irakiană, al treilea atac de acest tip în mai puţin de o săptămână, relatează AFP.

Mai multe rachete au vizat baza Basmaya, situată la aproximativ 60 de kilometri sud de Bagdad, unde se află o parte a contingentului spaniol din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste, condusă de către Statele Unite, dar şi trupe NATO.

În bază de află de asemenea trupe americane, britanice, canadiene şi australiene, care antrenează militari irakieni la tir şi în folosirea tancurilor de luptă.

Citeste si: Preşedintele irakian Barham Saleh insistă pe lângă Donald Trump, la Davos, asupra retragerii trupelor străine din Irak

De la sfârşitul lui octombrie, 24 de atacuri cu rachete nedirijate au vizat trupe străine desfăşurate în Irak, pe care facţiuni armate şiite şi aripile politice ale acestora vor să le dea afară din ţară.

Niciunul dintre aceste atacuri nu a fost revendicat, însă Washingtonul acuză Brigăzile Hezbollah, una dintre facţiunile proiraniene cele mai radicale din ţară, că se află în spatele acestor tiruri.

atac aerian baza militara Irak
atac aerian baza militara Irak

Autorităţile irakiene, care se sprijină pe trupele coaliţiei internaţionale în lupta împotriva celulelor jihadiste clandestine de pe teritoriul irakian dau asigurări că nu reuşesc să descopere autorii tirurilor. Ele anunţă însă cu regularitate, aşa cum au făcut sâmbătă, că găsesc rapid rampele de lansare în zona bazelor vizate.

Citeste si: Atac aerian în Siria: Peste 30 de soldați au fost uciși

Joi, Brigăzile Hazbollah au salutat pentru prima oară- fără să le revendice- cele 18 tiruri de miercuri, în care au fost ucişi doi militari americani şi unul britanic. Ele au denunţat încă o dată ”forţele de ocupaţie americane”.

În noaptea de joi spre vineri, atacuri aeriene americane au fost efectuate ca represalii şi au vizat, potrivit Washingtonului, baze aparţinând Brigăzilor Hezbollah. În aceste atacuri au fost ucişi şase irakieni- cinci poliţişti şi militari- şi un civil, potrivit armatei irakiene.

Acest ciclu al violenţelor face să planeze din nou spectrul unei escaladări în Irak.

Citeste si: VIDEO| Dramele refugiaților care vor în Europa

La sfârşitul lui 2019, tiruri de rachete care au ucis un american au degenerat şi au condus la asasinarea, în ianuarie, de către Washington, a generalului iranian Qassem Soleimani şi a ”locotenentului” său de la Bagdad, dar şi la tiruri de rachete iraniene ca represalii asupra unor baze irakiene în care se aflau americani.

Washingtonul acuză Teheranul şi Bagdadul de faptul că nu reuşesc să controleze atacurile facţiunilor armate- integrate în stat după ce au luptat împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI).

De la 1 octombrie, autorităţile irakiene se află într-un marasm politic, în urma unei revolte fără precedent, eclipsată de tensiuni iraniano-americane şi pandemia noului coronavirus.

Citeste si: Scene dramatice la frontiera dintre Grecia si Turcia! Mii de refugiați din Siria încercă să își găsească un adăpost

Guvernul irakian, care a demisionat în decembrie, nu a fost înlocuit încă, iar Parlamentul este paralizat de disensiuni.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si