
Atenție la mesajele de tipul „Tu eşti în videoclip?” primite pe Facebook. Ce să faci dacă le-ai accesat deja
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unor atacuri prin mesaje pe rețelele social media, cu texte precum "seamănă cu tine", sau "apari în acest video" și face recomadări celor care au accesat deja acest link.
"Au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media. Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul «seamănă cu tine», «apari în acest video» sau «tu eşti în videoclip». Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul.
Accesarea linkului nu deschide nicio fereastră, dar poate lăsa utilizatorul fără acces la contul de social media.
Link-ul duce către un site de psihising de unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook.
Dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs.
Citeste si: VIDEO| Un hacker român căutat de FBI, găsit în București după mai bine de 9 ani
Recomandări pentru cei care au accesat mesajele-capcană
Echipa Directoratului face o serie de recomandări pentru cei care au accesat deja aceste link-uri:
1.
2. Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces.
3. Verificaţi aplicaţiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.
4. Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.
5. Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus).
Jurnalistă, călătoare, optimistă. Un rezumat în trei cuvinte al Dianei Puiu.
A urmat cursuri de actorie timp de opt ani, a terminat Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism și Științele Comunicării din Iași, un master în Jurnalism Tematic, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, București, iar în prezent urmează cursurile programului de master Cultură și Literatură Română din cadrul Facultății de Litere Bacău.
A urmat cursurile de jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău pe tot parcurusl liceului, experiență ce i-a adus și câteva colaborări cu presa locală.
Diana are o experiență de trei ani ca reporter de teren al unui radio din Iași și un an de prezentator de știri.
Iubește tot ce ține de teatru, film, pictură și modă, fiind și organizator de evenimente culturale. Când nu este la birou sau pe teren, Diana se relaxează în natură și face fotografii, una din pasiunile ei.