Atributiile presedintelui Republicii Moldova, de numire a noilor ministri, suspendate. Ce reactie a avut Igor Dodon

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi ca preşedintelui Igor Dodon să îi fie suspendate atribuţiile de numire a noilor miniştri, prerogativa urmând să revină speakerului Parlamentului, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip, scrie deschide.md. Igor Dodon susţine că prin această decizie Curtea Constituţională "a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept şi şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional".

Author: I. I. marți 02 ianuarie 2018 , 19:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri, însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerând să fie constate circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcţiei, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi poate fi considerat o situaţie în care preşedintele este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când a fost numit în funcţie ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat atribuţiile lui Igor Dodon.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si