Conform lui Iulian Moga, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, maladia a fost depistată în urma analizelor efectuate periodic de păstrăvărie, care, ulterior a fost confirmată și de laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

,,În data de 19 noiembrie a apărut o suspiciune la un bazin din cele 25 de bazine existente ale păstrăvăriei de la Calvini, iar în data de 13 decembrie s-a confirmat prezenţa virusului septicemiei hemoragice virale la păstrăvul curcubeu, aceasta fiind singura păstrăvărie din Buzău", a menționat Moga, potrivit news.ro.

Conform aceleași surse, hotărârea de a sacrifica toți peștii din respectiva crescătorie a fost luată chiar dacă o parte dintre exemplare ar fi putut ajunge pe mesele consumatorilor.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Fenomen rar în Timișoara: dintr-un copac situat într-un cartier din oraș țâșnește cu presiune apă: „E o minune!”

Mai bine de 90.000 de pești au fost sacrificați

,,Au fost ucişi toţi peştii existenţi la nivelul păstrăvăriei, undeva în jur de 93.500 de peşti. S-a luat măsura uciderii tuturor peştilor pentru că, deşi unii puteau fi livraţi, ei trebuiau livraţi la un producător care tratează apele reziduale rezultate în urma procesării, iar virusul se poate transmite prin apă", a adăugat Iulian Moga, purtătorul de cuvânt al

DSVSA Buzău.

Este pentru prima dată când păstrăvăria de la Calvini, judeţul Buzău, întâmpină o astfel de problemă. În trecut, la nivelul ţării, au mai existat astfel de focare. În urma anchetei epidemiologice nu s-a găsit însă vreo legătură între vreunul din focarele preexistente şi se ia în calcul varianta ca virusul să fi apărut datorită păsărilor sălbatice.

Valoarea peştilor sacrificaţi urmează a fi stabilită de o comisie constituită special în acest scop, iar repopularea bazinelor se poate face numai după şase săptămâni de la dezinfecţia şi golirea lor completă.

Citeste si: China dă asigurări Rusiei că o susține în conflictul cu NATO. Ucraina și Marea Neagră, pe un butoi de pulbere


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si