Autoritățile sunt în alertă maximă! Gripa aviară amenință din nou România
Aradul este expus riscului de a deveni un focar și de gripă aviară. ANSVSA a dispus măsuri specifice pentru a împiedica răspândirea virusului.
Gripa aviară revine în atenția autorităților după ce virusul a fost confirmat în regiunile administrative maghiare de la granița cu România. În aceste condiții, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus măsuri specifice de supraveghere în judeţele Arad, Timiş şi Bihor, pentru a elimina riscul pătrunderii gripei aviare pe teritoriul României.
Citeste si: Bulgaria anunță deschiderea plajelor pe 1 iunie
În conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, România are două localităţi, Peregu Mic şi Peregu Mare din judeţul Arad, care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. Va fi intensificată supravegherea pasivă în judeţul Arad, în judeţele învecinate (Timişoara şi Bihor) şi se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria”, precizează reprezentanţii ANSVSA într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit ANSVSA, în localităţile care intră în zona de supraveghere din judeţul Arad se dispun măsurile specifice de restricţie a mişcărilor de păsări până la data de 3 iunie şi vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activă a exploataţiilor nonprofesionale de păsări în această
perioadă.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
De asemenea, s-a dispus aplicarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, cu rolul de a împiedica contactul între păsările domestice şi cele sălbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, îmbrăcăminte etc.
Citeste si: O femeie a împușcat trei angajați, supărată că nu poate comanda fast-food
ANSVSA a informat și sectorul privat, prin intermediul asociaţiilor de profil de la nivel naţional, cu privire la riscurile asociate derulării activităţilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evoluează boala. În plus, toate programele de biosecuritate aferente fiecărei unităţi avicole vor fi revizuite şi reavizate de către fiecare Direcție Sanitar Veterinară, după introducerea de măsuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea şi diseminarea virusului influenţei aviare.
„Până la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atenţie sporită transporturilor intracomunitare de păsări domestice, furajelor şi a mijloacelor de transport care provin sau urmează a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe
teritoriul naţional”, a mai precizat ANSVSA.sursa: aradon.ro