Avertisment de la BNR - vin vremuri grele pentru buzunarele românilor

Oficialii Băncii Naționale a României au remarcat "tendința tot mai evidentă de erodare a puterii de cumpărare" a consumatorilor români, în condițiile în care salariile au scăzut ușor, iar scumpirile depășesc așteptările. Cresc, de asemenea, riscurile de concedieri și închideri de firme.

Author: Sorin Negru vineri 21 octombrie 2022 , 13:10

bnr isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, alături de premierul Nicolae Ciucă

[Sursa foto: Guvernul României]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Banca Națională a României (BNR) a publicat ieri minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație din 5 octombrie 2022.

Previziunile experților BNR, reuniți în ședința în care s-a decis majorarea dobânzii-cheie la 6,25%, nu sunt tocmai optimiste cu privire la situația economică și financiară pe termen scurt și mediu. 

Citeste si: Salariile au rămas în urmă

Rata anuală a inflației va continua probabil să mai crească până spre finele anului curent, se arată în prognoza BNR (detalii aici).

Cine a participat la "ședința de taină" a BNR

Ședința a fost condusă de Mugur Isărescu, președinte al Consiliului de administrație și guvernator al Băncii Naționale a României.

Alți membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la ședință:  Florin Georgescu, vicepreședinte al Consiliului de administrație și prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României; Leonardo Badea, membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României; Eugen Nicolăescu, membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României; Csaba Bálint, membru al Consiliului de administrație; Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administrație; Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație; Dan-Radu Rușanu, membru al Consiliului de administrație; Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de administrație.

Cum a ajuns inflația să depășească prognozele BNR

În discuțiile privind evoluția recentă a inflației, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflației a ajuns la 15,32 la sută în august, "depășind marginal previziunile".

Citeste si: BNR ar putea majora dobânda cheie

S-a remarcat că noua creștere a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor, impact contrabalansat totuși în mare parte de scăderea prețului combustibililor (pe fondul compensării prețului carburanților și al descreșterii cotației petrolului), precum și de efecte de bază asociate evoluției prețurilor energiei.

De ce se scumpesc alimentele procesate

Potrivit BNR, rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să crească într-un ritm susținut și superior așteptărilor în iulie-august, dar încetinit față de trimestrele anterioare, mărindu-se la 11,2 la sută în august, de la 9,8 la sută în iunie.

Totodată, contribuția la avans a sub-componentei alimentelor procesate a atins un nou maxim al ultimelor trimestre, în principal ca efect al scumpirii materiilor prime și energiei.

Potrivit BNR, ascensiunea ratei anuale a inflației a fost cauzată de șocurile globale pe partea ofertei – amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate –, dar și de seceta extinsă la nivel european din acest an.

Vești proaste de la BNR despre salarii și locuri de muncă

Oficialii Băncii Centrale au scos în evidență "tendința tot mai evidentă de erodare a puterii de cumpărare a consumatorilor", reflectată de creșterea valorii negative a dinamicii salariului mediu net real în debutul trimestrului III.

Citeste si: Vești bune pentru personalul din învățământ: ministrul Educației a anunțat că vor fi plătite sumele restante

În ceea ce privește piața muncii, membrii Consiliului au arătat că efectivul salariaților din economie și-a încetinit vizibil creșterea în iunie-iulie pe seama evoluțiilor din sectorul privat.

BNR subliniază restrângerea ușoară a ratei locurilor de muncă vacante, în premieră pentru ultimele șase trimestre, precum și dinamica anuală a câștigului salarial mediu care s-a cvasi-plafonat în ultimele luni, "mărindu-și implicit ecartul negativ față de dinamica inflației".

Se remarcă și o slăbire a intențiilor de angajare pe orizontul apropiat de timp, în contextul costurilor extrem de ridicate cu energia și al incertitudinilor generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile tot mai severe asociate, cu impact inclusiv asupra cererii.

"Această conjunctură – implicând o probabilă atenuare a gradului de tensionare a pieței muncii în semestrul II din acest an –, este de natură să frâneze creșterea dinamicii salariilor în viitorul apropiat, chiar și în condițiile actualelor rate mai înalte ale inflației", au susținut mai mulți membri ai Consiliului.

Pericol de noi restructurări sau falimente de firme 

Capacitatea unor firme de a se menține viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, care s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme, spun experții BNR.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si