Avertisment pentru romani! Declaratia unica devine titlu executoriu. ANAF va putea executa silit contribuabilii

Fiscul va putea executa silit mai repede contribuabilii care au depus declaratia fiscala unica (Declaratia 212), deoarece conform noii legislatii aceasta devine titlu executoriu când se atinge scadenta la obligatiile de plata, avertizeaza expertii.

M. P., luni 23 aprilie 2018 , 17:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Declaratia 212 a fost recent introdusa in legislatie pentru declararea, impozitarea si taxarea veniturilor extrasalariale. Insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) foloseste direct informatiile din Declaratia 212 pentru a soma neplatitorul, fara a mai fi necesara emiterea deciziilor de impunere, asadar se poate ajunge mai repede la executarea silita, potrivit unui comunicat de presa al companiei de consultanta juridica si financiara CONfirm.

“Titlul de creanta fiscala devine titlu executoriu la data la care se implineste scadenta sau termenul de plata prevazut de lege, se prevede in Codul de procedura fiscala. O decizie de impunere, de exemplu, e un titlul de creanta fiscala; la fel, o declaratie fiscala. Faptul ca se ajunge la scadenta si plata nu s-a realizat face ca acest titlu sa fie folosit de ANAF pentru a executa silit contribuabilul, fara alte formalitati. Nou introdusa in legislatia fiscala, declaratia unica 212 este un astfel de document  - titlu de creanta fiscala - pe care ANAF il poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au platit la termen taxele la stat”, spune Agnes Ghita, Expert Fiscal in cadrul CON-firm.

Termenul de plata pentru sumele declarate in formularul 212 este data de 15 martie a anului urmator realizarii venitului. Pâna la acest termen contribuabilii pot face plati in baza formularului depus la ANAF.

Odata depasit termenul, ANAF poate sa execute silit neplatitorii, folosindu-se de Declaratia 212.

Este de retinut ca executarea silita fiscala se face de catre executorii ANAF, si nu de catre executorii judecatoresti -  la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta, mai reiese din sursa citata.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si