La exact nouă ani după ce zborul Malaysia Airlines MH370 a dispărut fără urmă, un documentar Netflix despre incidentul bizar a pus cap la cap toate teoriile privind dispariția aeronavei, potrivit Al Arabiya.

Citește și: NASA: „Un asteroid uriaș se va apropia de Pământ în următoarele zile”

În urmă cu exact 9 ani, pe 8 martie 2014, avionul Boeing 777 cu 239 de persoane la bord a dispărut de pe radar în timp ce zbura de la Kuala Lumpur la Beijing.

Citește și: VIDEO Accident aviatic în Italia. Doi piloți au murit

Pilotul experimentat în vârstă de 53 de ani era însoțit de 11 membri ai echipajului malaezian și cei 227 de pasageri proveneau din 14 țări diferite.

Zborul Malaysia Airlines MH370,  cel mai mare mister din istoria aviației?

După atâția ani nu au fost descoperite resturi sau epava aeronavei, ceea ce îi face pe experți să spună că e unul dintre cele mai mari mistere ale aviației din istorie.

Citește și: VIDEO. Momentul șocant în care un pasager amenință că deschide ușa avionului în zbor și că înjunghie o stewardesă

Trei țări- Australia, Malaezia și China- și-au unit eforturile într-o mega-operațiune de căutare de cel puțin patru ani a avionului, fără să găsească nimic într-o zonă de căutare subacvatică de 120.000 de km pătrați. 

Alte multe țări au trimis ulterior echipe de specialiști care să ajute la căutările epavei avionului Boeing 777.

Avionul dispărut MH370. Căutări fără succes timp de mulți ani într-o zonă de căutare subacvatică de 120.000 de km pătrați.  

Avionul dispărut MH370. Căutări fără succes timp de mulți ani într-o zonă de căutare subacvatică de 120.000 de km pătrați.  

[Sursa foto: Al Arabiya]

Teoria nr. 1: Pilotul s-a sinucis printr-o ucidere în masă   

Una dintre cele mai vehiculate teorii privind avionul dispărut MH370 spune că pilotul Zaharie Ahmad Shah a prăbușit în mod deliberat avionul într-un act inexplicabil de crimă-sinucidere.

Narațiunea se bazează pe faptul că simulatorul de zbor de acasă al lui Zaharie a cartografiat o cale similară peste Oceanul Indian, pe care datele satelitului au indicat că MH370 a luat-o în noaptea în care a dispărut.

Teoria s-a concentrat și pe legătura de rudenie a pilotului cu politicianul de opoziție închis în Malaezia, Anwar Ibrahim, care susține că ar fi putut doborî zborul ca o mișcare politică.

Cu toate acestea, căpitanul de aviație Zaharie nu a lăsat niciodată o notă sau un mesaj pentru a explica un posibil motiv.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Avion dispărut MH370. Pilotul Zaharie Ahmad Shah și ruda sa, un politician fanatic aflat în închisoare

Avion dispărut MH370. Pilotul Zaharie Ahmad Shah și ruda sa, un politician fanatic aflat în închisoare

[Sursa foto: Daily Mail]

Teoria nr. 2: Rușii au deturnat avionul spre peninsula Malay sau Kazakstan 

O altă teoria susține că avionul ar fi putut fi deturnat după ce a făcut o întoarcere neplanificată. După ce zborul MH370 a dispărut de pe radarul civil de control al traficului aerian, acesta a continuat să apară pe radarul militar, arată sursa citată.

Avionul a fost înregistrat trecând de ultimul punct de control din spațiul aerian malaezian în jurul orei 1:21 a.m., ora locală, și era de așteptat să intre în spațiul aerian vietnamez câteva momente mai târziu.

Citește și: VIDEO| Un avion Boeing 737, cu 133 de oameni la bord, s-a prăbușit în China

Cu toate acestea, toate sistemele de comunicații ale avionului au fost oprite. Radarul militar a dezvăluit că avionul a făcut o întorsătură bruscă de 180 de grade și a început să zboare înapoi spre peninsula Malay – o mișcare care ar fi putut fi făcută doar de cineva cu cunoștințe extinse de aviație.

Teoria a fost expusă de expertul american în aviație Jeff Wise, care susține că agenții ruși au deturnat avionul prin intermediul compartimentului electronic – accesibil din cabina de primă clasă – pentru a distrage atenția de la Războiul din Crimea, declanșat în același an.

Potrivit expertului american, misiunea rusă de informații a dus la devierea MH370 în Kazakstan și la folosirea unui spion rus american pentru a planta epave câțiva ani mai târziu. 

Teoria nr. 3: Americanii au distrus avionul în Marea Chinei de Sud, după ce au blocat toate radarele

Un alt episod al documentarului, intitulat „Interceptarea”, prezintă narațiunea jurnalistului francez Florence de Changy, care susține că MH370 a fost doborât de armata americană peste Marea Chinei de Sud.

Teoria afirmă că avionul transporta cantități uriașe de electronice, pe care China ar fi dorit să le achiziționeze.

Citește și: VIDEO- Iohannis a închiriat un avion de lux pentru vizita în Japonia. Aeronava a făcut escală la Sibiu

Se spune că armata americană desfășura antrenament în Marea Chinei de Sud și avea două avioane de blocare a radarului în apropiere, în același timp în care avionul decola.

Speculațiile spun că pilotului i s-a ordonat să aterizeze avionul, dar a ignorat instrucțiunile, ceea ce a dus la doborârea avionului de către SUA fie printr-o lovitură cu rachete, fie printr-o coliziune în aer.

Teoria nr. 4: Avionul a căzut în partea opusă zonei oficiale de căutare

O cercetătoare intervievată în documentarul Netflix susține că a găsit pe radar zborul dispărut Malaysia Airlines MH370, potrivit Ladbible.com.

Avionul a făcut în mod bizar o întoarcere după mai puțin de o oră de zbor și a călătorit în direcția opusă față de unde ar fi trebuit să se îndrepte, când comunicarea a întrerupt brusc.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Nu s-a găsit niciodată o explicație pentru dispariție, dar de-a lungul anilor au apărut mai multe teorii. Cyndi Hendry, un cercetător voluntar prin satelit, susține că avionul s-ar putea să se fi prăbușit la mii de km. de zona principală de căutare.

Hendry, care a lucrat pentru compania de imagini prin satelit Tomnod, spune că a găsit „dovada” resturilor de avioane în Marea Chinei de Sud la doar câteva zile după dispariție – spunând că descoperirea ei a fost ignorată până acum.

Teoria cercetătoarei: avionul e vizibil pe radar

[Sursa foto: Ladbible / Netflix]

Teoria oficială: avionul s-a prăbușit în Oceanul Indian 

Zborul a dispărut de pe radarul de control al traficului aerian după ce a intrat în spațiul aerian vietnamez, dar a fost urmărit de radarul militar care a virat brusc la stânga, departe de cursul planificat.

Avionul s-ar fi îndreptat spre vest, până când a părăsit raza de acțiune a radarului militar la 2.22 dimineața, trecând peste Marea Andaman, în nord-estul Oceanului Indian.

Datele publicate de autoritățile malaeziene susțin că avionul s-a prăbușit în Oceanul Indian, la sud-vest de Australia.

S-a declanșat o operațiune uriașă de căutare, condusă de Australia, dar nu a fost găsit nimic, doar mici resturi de resturi din avion naufragiate pe insulele din Oceanul Indian și coasta africană.

Cea mai ciudată ipoteză dintre toate

Probabil cea mai bizară teorie vehiculată în ultimii ani cu privire la zborul MH370 al companiei aviatice Malaysia Airlines implică o civilizație extraterestră.

Conform Express.co.uk, un grup de adepți ai teoriilor conspirative susține pe Twitter că extratereştrii s-ar putea afla la originea dispariţiei fără urmă a avionului.

Teoria a apărut după ce ar fi fost interceptat, aparent, un „mesaj militar misterios”, pe Internet.

Mesajul ciudat este format dintr-o serie de numere şi litere şi, potrivit diferitelor păreri, ar fi vorba despre alfabetul fonetic al NATO şi care spune: „ S Danger SOS este dezastruos pentru voi să procedaţi la evacuare fiţi prudenţi ei nu sunt fiinţe umane. Danger SOS.

Există numeroase alte teorii care încearcă să explice cum a dispărut zborul MH370, inclusiv o defecțiune tehnică, un incendiu, o eroare umană sau distrugerea accidentală în timpul unor exerciții militare, potrivit iNews.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si