Bacalaureat 2018 - Azi are loc proba la Limba si literatura materna

Candidatii din toate promotiile care s-au inscris pentru examenul de bacalaureat sustin marti proba la Limba si literatura materna. Afisarea primelor rezultate, in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 4 iulie.

C.I.P., marți 26 iunie 2018 , 10:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Probele scrise ale examenului de bacalaureat au inceput luni, cu testul de Limba si literatura romana. Marti, este programata proba la Limba si literatura materna, care poate fi in limbile maghiara, germana, sarba, slovaca, croata, turca, ucraineana si  italiana.

Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar ultima proba scrisa din aceasta sesiune, proba la alegere a profilului si specializarii, este programata joi, 28 iunie.

"Pentru sustinerea probelor scrise, in cele 440 de centre de examen, s-au inscris 136.871 de candidati din toate promotiile (118.856 de candidati din promotia curenta, respectiv 18.015 candidati din promotiile anterioare)", anunta MEN.

Afisarea primelor rezultate, in centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevazuta pentru data de 4 iulie (pana la ora 12:00). in aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatiile, in intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 9 iulie.

Accesul candidatilor in centrele de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Timpul destinat redactarii unei lucrari scrise este de trei ore, calculat din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematica si Geografie, candidatii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hartia folosita este doar cea distribuita de asistenti. Toate salile de examen trebuie sa aiba in dotare camere functionale de supraveghere video si audio.

Nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

"In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul. Cei surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinta, nu vor mai putea participa la probele urmatoare si vor fi lipsiti de posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. De asemenea, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat", precizeaza MEN.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:
• sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
• sustinerea tuturor probele scrise si obtinerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
• obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

In conformitate cu prevederile metodologice, aplicate incepand cu anul 2017, in urma evaluarii lucrarilor contestate "nota initiala se poate modifica, dupa caz, prin crestere sau descrestere, prin nota acordata la contestatii." Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestatii este finala, intrucat nu se mai aplica regula celor 0,5 puncte diferenta intre nota de la evaluarea initiala si cea de la contestatii.

In premiera, probele orale ale examenului de bacalaureat au fost sustinute de elevi in luna februarie. 

TAGURI
bac 2018
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si