Bătrânii nedoriți de familie rămân cu zilele în spitale

Mulți bătrâni ajung să rămână în spitale cu mult peste termenul externării. Medicii spun că familiile acestora nu răspund la telefon.

Author: Maria Stiuca joi 29 decembrie 2022 , 15:13

Bătrânii nedoriți de familie rămân cu zilele în spitale

Bătrânii nedoriți de familie rămân cu zilele în spitale

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În Iași, cazurile bătrânilor uitați în spitale s-au înmulțit.

Familiile nu vor să-i primească acasă și nu răspund la apelurile medicilor.

Rudele nu răspund la telefon

Există cazuri de bătrâni în spitalele din Iași, cărora li s-a terminat perioada de tratament acut. Cu toate acestea, chiar dacă nu mai necesită internare, rudele nu vor să-i primească înapoi acasă. Uitați pe paturile de spital, bătrânii nu au ce sa facă mai mult decât să aștepte. Rudele nu răspund la apelurile de la medici.

Un exemplu concret este în Iași, în Clinica de Nefrologie, unde există mai mulți pacienți internați dinainte de Crăciun, care au avut nevoie și au primit tratament, iar acum se pot externa.

Întrucât starea lor de sănătate s-a ameliorat și nu mai necesită tratament constant din partea medicilor, ei pot pleca acasă, însă rudele nu îi vor.

Citește și: Medicii anunță o epidemie în România, după ce sute de persoane ajung zilnic la UPU

Bătrânii sunt nevoiți să stea cu zilele în spitale

Un caz de acest tip este al unui bătrân de 84 de ani, din Iași, care suferă de probleme cardiace, diabet și insuficiență renală. A fost internat pe 21 decembrie, însă, se află tot în spital din cauză că medicii nu reușesc să ia legătura cu familia acestuia.

Alt exemplu este un pacient, în vârstă de 76 de ani, cu o boală cronică la rinichi, care a fost supus unor ședințe de dializă. Este internat din data de 17 decembrie, însă, cu toate că starea acestuia s-a ameliorat, nimeni din familie nu vine să-l ia acasă: „ Este vorba despre un pacient care ar putea merge acasă, însă nimeni din familia lui nu mai răspunde la telefon. Practic, nu are motive să mai stea în spital ”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. 

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citește și: Peste 100.000 de cazuri de viroze au fost înregistrate în doar o săptămână

Se înmulțesc cazurile bătrânilor uitați în spitale

Medicii explică faptul că situațiile de acest tip se întâmplă în special în perioada sărbătorilor, când vârstnicii își termină tratamentul, dar nu pot părăsi spitalul din cauză că rudele nu răspund la telefon.

„Observăm că în fiecare an avem astfel de cazuri, pacienți care în perioada sărbătorilor ar putea fi externați și pentru care ar putea fi găsite soluții de supraveghere care să nu implice internarea. Aceste situații nu ar trebui să existe! Cred că este important să nu uitam să avem grijă de persoanele vârstnice și fragile în această perioadaă ”, a adăgat conf. dr. Ionuț Nistor.

Aceeași situație se regăsește și la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași, unde medicii se confruntă de ani de zile cu problema familiilor care nu își ia înapoi acasă rudele în vârstă.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Perioada lungă de spitalizare a unui pacient reprezintă un risc de abandon intraspitalicesc. Au fost situații în care copiii au refuzat să-și externeze părintele, motivând că se tem să nu se îmbolnăvească, dar, în urma consilierii, aceștia au acceptat și i-au luat acasă. Familiilor li s-a explicat că pacientul nu poate rămâne spitalizat, atât timp cât starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, întrucât sunt costuri suplimentare pentru spital”, a argumentat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Citește și: 65 de cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron au fost înregistrate în ultima săptămână


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si