Nou bilanţ al exploziilor de la Beirut: 171 de persoane au murit şi peste 6.000 au fost rănite

Autorităţile libaneze au anunţat, marţi, un nou bilanţ al exploziilor de la Beirut, subliniind că 171 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Georgiana Balaban, marți 11 august 2020 , 20:51

bilanț morți beirut
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit Ministerului Sănătăţii, peste 6.000 de persoane au fost rănite.

Nou bilanţ al exploziilor de la Beirut: 171 de persoane au murit şi peste 6.000 au fost rănite

Deflagraţia de marţea trecută a avut loc în port, la un depozit unde se aflau stocate, „în mod necorespunzător”, după cum au precizat autorităţile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

bilanț morți beirut

Citeste si: Solicitarea de ridicare a carantinei în comuna argeşeană Bălileşti a fost respinsă

Citeste si: Ce se întâmplă în familia lui Bobină de la Giurgiu la o lună după ce a murit

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi VINETE dacă suferiţi de aceste boli!

Lumea întreagă a suferit un șoc privind imaginile dublei explozii care a aruncat capitala Libanului în aer și au provocat numai teroare. Peste o sută de oameni au pierit și alte mii au suferit răni grave în urma deflagrației care, cu o forță înspăimântătoare, a ras totul de fața pământului, exact ca bomba de la Hiroshima. Un teribil atentat, spun unele voci, în vreme ce documentele oficiale arată că autoritățile din Beirut știau de șase ani de existența acelui depozit de substanțe periculoase, dar nimeni nu a făcut nimic să le îndepărteze.

Focul iscat la un depozit de materiale explozive a provocat cele două explozii care au venit ca o apocalipsă de speriat. Suflul deflagrației nu doar că a zguduit din temelii capitala libaneză Beirut, dar unda de șoc, cu o forță înfiorătoare, a fost resimțită, la peste 240 de kilometri distanță, chiar în Cipru.

Imaginile filmate imediat după dezastru parcă sunt desprinse dintr-un film de groază. Pe străzile îngropate în moloz și bucăți căzute din clădiri, pot fi observate zeci, dacă nu sute de mașini distruse de suflul deflagrației....

Iar oamenii, răniți și plini de sânge pe trup, umblă bezmetici după ajutor.

Autoritățile au demarat o investigație, să afle cine e responsabil de acest dezastru nimicitor. Premierul a anunțat că peste 2700 de tone de nitrat de amoniu era depozitat acolo de mai bine de 6 ani în condiții neconforme, adică fără să fi fost luate măsuri de securitate, în condițiile în care vorbim de un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Oficialii libanezi au exclus acuzațiile potrivit cărora Israelul ar fi de vină pentru explozii, teorie vehiculată pe reţelele sociale. De altfel, și președintele Americii, Donald Trump, a scris că ce s-a întâmplat în portul din Beirut seamănă cu un teribil atentat.

Potrivit agențiilor de presă străine, documentele oficiale arată că autoritățile libaneze știau de pericolul care ar fi putut oricând să-i pască. Ba mai mult, vameșii ar fi cerut de nenumărate ori să scape de acea substanță, avertizând să Beirutul riscă să sară în aer, ceea ce s-a și întâmplat. Nitratul de amoniu este extrem de periculos și a provocat în lume mai multe tragedii. Una dintre ele a marcat și România, când explozia de la Mihăilești a distrus vieți pentru totdeauna.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si