Black Friday 2022. Scurt istoric despre ziua cu cele mai multe reduceri din an

Black Friday 2022. Mai este foarte puțin timp până când va începe Black Friday. Iată care este istoria acestei zile, cunoscută pentru cele mai mari reduceri din an!

Author: Madalina Grigore joi 10 noiembrie 2022 , 16:42

Black Friday 2022

Black Friday 2022. Scurt istoric despre ziua cu cele mai multe reduceri din an

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Black Friday 2022. O zi așteptată de toți românii. Cunoscută pentru reducerile mari care au loc în această zi, Black Friday a devenit populară în România.

Black Friday 2022

Black Friday 2022. Scurt istoric despre ziua cu cele mai multe reduceri din an

[Sursa foto: PixaBay]

Scurt istoric despre Black Friday

Ziua de Black Friday sau Vinerea Neagră în România marchează începutul perioadei de cumpărături asociată sărbătorilor de iarnă. Astfel, pentru comercianţi, această zi este una dintre cele mai profitabile zile din an, deoarece se fac cele mai multe cumpărături.

Termenul „Black Friday” a apărut încă din anii ’60, semnificând ziua cumpărăturilor pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. În SUA, Black Friday este celebrat la sfârşitul lunii noiembrie, când multe companii oferă zile libere angajaţilor lor. Totodatăă, adjectivul „black”- negru face referire la magazinele, care treceau în această perioadă de la „roşu” la „negru”, în organizarea contabilă, efectuată manual.

În acest proces, contabilii marcau cu cerneală roşie pierderile pe care le aveau magazinele, iar cu negru profiturile înregistrate. 

Citește și: Black Friday 2022: Recomandări pentru a prinde cele mai mari reduceri în Vinerea Neagră

Black Friday a fost asociat întâi cu o criză financiară, nu cu partea de cumpărături. În urmă cu mai mult de 150 de ani, doi bancheri din America au cumpărat împreună foarte mult aur, în speranța că prețul acestui metal prețios va crește extraordinar de mult pe piață și îl vor putea vine la un preț mare.

Ziua de 24 septembrie 1989 a rămas în istoria bursei americane sub numele de Black Friday, după ce piața aurului s-a prăbușit și multe persoane care au cumpărat aur în cantități mari au dat faliment în urma speculațiilor făcute de cei doi bancheri.

Ideea de a face cumpărături multe în luna noiembrie exista în America de mai bine de un secol. În 1966 numele de Black Friday apare în publicația The American Philatelist, atunci nu era o sărbătoare a cumpărăturilor și a devenit un fenomen după 1980, când oamenii au început să ia cu asalt magazinele.

În SUA, Black Friday durează mai multe săptămâni și are loc puțin mai târziu decât în România. De exemplu, în acest an este pe 25 noiembrie, cel mai târziu poate avea loc pe 29 noiembrie, cum a fost în 2019 și cum va avea loc anul viitor, în 2024.

Black Friday 2022

Black Friday 2022. Scurt istoric despre ziua cu cele mai multe reduceri din an

[Sursa foto: PixaBay]

Black Friday în Europa

Black Friday a ajuns în Europa în 2010, în Anglia. În 2011 au fost organizate campanii de micii vânzători în mai multe țări, printre care și România.

Citește și: Cumpărături ”în orb” de Black Friday

În 2014 și 2015, ziua de Black Friday a crescut semnificativ în țări precum Franța și Germania.

Vinerea Neagră este un eveniment de discount care are deja tradiție și la noi în țară. 

Anul acesta ne vom afla la a 12-a ediție a sa. 

Citește și: Sfaturi pentru Black Friday


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si