Bucovinenii isi trateaza oaspetii regeste intr-o atmosfera de han medieval in centrul Sucevei
Ne întoarcem acum în vremurile în care dregătorii puneau tara la cale, iar negustorii şi târgoveţii îşi consfinţeau învoiala cu un aldămaş. Regăsim aproape neatinsă atmosfera de han medieval în centrul Sucevei. Vedem şi cum îşi îmbie bucovinenii oaspeţii în zilele noastre. George Mihai şi Cosmin Ciobanu vă întreabă, ca-n fiecare vineri seara: Aţi fost aici? ##VIDEO31540##

Din veniturile de vin, de rachiu, produse pe langa han, se crea luminatul la Sfintele Moaste, deci practic a fost carciuma.
Va propun, atunci, sa ne imaginam, asa, pentru cateva minute, ca suntem chiar in vremurile alea si ca nu suntem intr-un muzeu, ci suntem intr-un han, asta si datorita faptului ca ati reusit sa ii redati aproape functionalitatea originala.
Dorim sa intram in acea atmosfera de han, secolele XVIII- XIX. Am vazut, inca de la intrare, locul in care probabil musterii ii lasau caii, isi trageau trasurile si intrau in… nu stiu daca are o denumire specifica zona aceasta. Holul de intrare.
Un service, cum ar veni, astazi, la un popas pe autostrada. Atelier de fierarie. E in spate o forja, o nicovala.
O forja, butucul cu ciocanul si nicovala, pentru reparatiile mijlocelor de transport.
Ce salon! Aici am reorganizat un salon privat, un salon de vanatoare, ca sa aratam ca intr-o perioada lunga de timp, cladirea a fost si locuinta de vanatoare. Dupa 1775 pana in 1918, cladirea a fost locuinta de vanatoare.
Traditia ne spune ca insusi imparatul Franz Joseph al II-lea, fiind un impatimit al vanatorii, trecea des la vacanta, in padurile Bucovinei, cu membrii familiei imperiale.
Imi plac tocurile la usa. Da, lemn de stejar masiv.
Circuitul ne duce intr-o camara, care se afla langa bucataria hanului, cu tot ce tine de obiecte de uz casnic, de uz gospodaresc.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Poate ca-ti trebuie un pic de imaginatie sa simti astazi, cu ochii muntii, mirosul bucatelor de atunci. Traditionale, din Bucovina. Care se raspandea cu siguranta, de aici, de pe plita aceasta, in toate incaperile si-n sala de mese.
A venit un grup de copilasi si m-au intrebat: Doamna, acesta este un Dry Cooker?
Pentru ca sus, trebuie sa mentionam, existau cate camera de oaspeti?
Patru camere. Patru camera de oaspeti care puteau gazdui, iata, pe cei aflati. Targovetii, negustorii, toti care veneau cu treaba, in targul Sucevei.
La drum de seara. Imi imaginez ca bateau la usile astea, aici, exact ca la portile Cetatii de Scaun.
Aceeasi plecaciune despre care vorbeam, pentru ca ajungi probabil in locul cel mai cautat.
Da, este spatial destinat gazduirii targovetilor, al negustorilor. Veneau, cum va spuneam, cu treburi la targ si incheiau, isi beau aldamasul, cum se spune popular.
Daca urcati acum unde erau candva odaile de oaspeti, puteti descoperi una dintre cele mai bogate si frumoase colectii etnografice.
Este vorba despre arta populara.
Port popular, mestesuguri, ocupatii, traditii, obiceiuri legate de Anul Nou.
Avem reprezentata ceramic neagra, lucrata la Marginea, la atelierul de olarit de la Marginea, care pastreaza tehnicile traditionale cele mai vechi.
Totul povesteste despre frumusetea trecutului si e important ca puteti descoperi doua povesti intr-una. Pana la urma, tot ce e amenajat aici, la parter, va poarta in epoca medieval.
Tot ce e sus te duce pana mai in zilele noastre, chiar ca avem chiar pe hol si arta populara contemporana, adica ceea ce se mai lucreaza, ceea ce se mai pastreaza
Eu spun asa, ca pentru fiecare, noi vrem sa gasim acel ceva care il face fericit. Fie ca sunt cateva clipe la un drum, cateva clipe de zabava, fie ca sunt cateva zile cu familia, ca e o vacanta aici, vrem ca persoanele care ne calca pragul sa gaseasca aici acel ceva ce-i trebuie.
"Noi asta facem aici, scriem povestea traditiei, zi de zi. Sunteti invitati si voi sa participate, sa ajutati asa, fiecare cu cate un rand, cu cate un cuvant, la scrierea celei mai frumoase povesti de calatorie din Bucovina iar daca sunteti mai mult decat drumeti infometati, sunteti poftiti si sus, in camerele imbietoare, calduroase si la propriu si la figurat. Odai. In odaile pe care le-am ales cu suflet si pe care am incercat sa le personalizam, sa fie ca acasa!", spun gazdele.
Punem ce e mai bun, in fata musafirilor, in Bucovina, in general, dar ne si bucuram de viata si stim ca viata este un dar, si-atunci tot ce veti gasi aici este de cea mai buna calitate. Cu siguranta ca asta vi se va si-ntoarce. Doamne-ajuta! Haideti in Bucovina, fratilor! Doamne-ajuta!