Răsturnare de situație cu privire la bugetul Capitalei. Ce conține noul acord pe banii bucureștenilor

Bugetul Capitalei este la un pas de a fi aprobat, după negocierile intense care au avut loc între consilierii PNL și cei de la USR-PLUS. În forma finală agreată joi seara, bugetul este redus cu aproape un miliard de lei, dar Bucureștiul ar putea avea un buget aprobat încă de azi.

Author: Razvan Ilie vineri 07 mai 2021 , 10:21

Acord pe noul proiect de buget al Capitalei[Sursa foto: Facebook / Nicusor Dan]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Copreşedinţii USR PLUS Bucureşti vor propune Biroului Municipal aprobarea de către consilierii generali a noului proiect de buget, a transmis vineri viceprimarul Horia Tomescu, adăugând că varianta

rezultată în urma discuţiilor este "cu 1 miliard mai aproape de realitate". Noul buget al Capitalei pentru anul 2021 se ridică la suma de 5,86 mld.lei.

Citeste si: De ce a fost respins bugetul Capitalei. Care este miza luptei dintre Nicușor Dan și consilierii USR PLUS

În urmă cu aproape două săptămâni, proiectul de buget propus de Nicușor Dan   a fost respins cu 22 de voturi împotrivă, 17 voturi pentru și 14 abțineri. Respingerea a venit după ce grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a anunțat că nu îl va vota.

Edilul general s-a declarat uimit la acel moment de răsturnarea de situație.

Citeste si: Curs valutar, vineri 7 mai. Emoții pentru românii cu rate la bănci

S-a reușit "depășirea unui punct mort"

"În urma discuţiei pe care am avut-o aseară cu primarul general şi cu partenerii de coaliţie, copreşedinţii USR PLUS Bucureşti vor propune Biroului Municipal USR PLUS Bucureşti aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente: 1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuţii este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate; 2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la bugetul de stat; 3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depăşirea unui punct mort", a arătat viceprimarul Tomescu, într-o postare pe Facebook.

Citeste si: Klaus Iohannis, noi acțiuni în lupta împotriva COVID-19

Ce spune Nicușor Dan despre noul buget

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progrese şi că este posibilă convocarea în următoarele ore a unei şedinţe de Consiliu General.

"Discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate. Am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea. Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar şi corect pentru a începe investiţiile în Capitală şi pentru a elimina datoriile şi problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăţi abordarea în chestiunile bugetare", a scris primarul general, pe Facebook.

Ce schimbări au fost aduse bugetului Capitalei

USR PLUS vrea să obțină prin noul buget eliminarea risipei în cadrul companiilor municipale, a subordonatelor și limitarea cheltuielilor de funcționare ale Primăriei Generale.

"Consider că am făcut un pas important către dialog și transparență, însă această abordare trebuie să continue după votarea bugetului, așa cum și primarul general și partenerii de coaliție și-au asumat în cadrul discuției cu noi", a explicat viceprimarul Horia Tomescu.

Potrivit acestuia, chiar și în această variantă îmbunătățită, bugetul Capitalei nu este încă unul realist.

"Și eu și colegii mei avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate. Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa. „Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate", a precizat Tomescu.

Oficialul USR Plus consideră că actuala coaliție care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate.

Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reașeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în fața bucureștenilor acum șapte luni. Fiecare ales în parte – și, de altfel, întreaga administrație locală – are datoria față de bucureșteni să privească adevărul în față și să înceapă imediat reformele de care orașul are nevoie", a mai spus liderul USR PLUS.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si