Calendar creștin-ortodox iunie 2023.   Prima sărbătoare religioasă din luna iunie este reprezentată de Rusalii. Iată care sunt principalele sărbători creștine din luna iunie și care sunt cei mai importanți sfinți celebrați această lună.

Calendar creștin-ortodox iunie 2023

Mai jos v-am pregătit o listă cu cele mai importante sărbători ale primei luni de vară! Iată când sunt Rusaliile, Moșii de vară, dar și Sânzienele!

Citește și: 1 iunie 2023, zi liberă legală. În ce zi pică sărbătoarea? Angajații care vor avea liber!

  • 2 iunie - Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
  • 3 iunie- Moșii de Vară
  • 4 iunie - Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile sau Cincizecimea)
  • 5 iunie - Sărbătoarea Sfintei Treimi (Lunea Sfântului Duh)
  • 7 iunie - Sfântul Teodot, episcopul Ancirei
  • 8 iunie - Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian
  • 11 iunie - Sfinții Apostoli Bartolomeu şi Barnaba; Sfântul Ierarh Luca, arhiepiscopul Crimeei; Duminica Tuturor Sfinților (Lăsatul Secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel)
  • 18 iunie - Duminica Sfinților Români
  • 21 iunie - Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia
  • 22 iunie - Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești
  • 24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele); Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
  • 29 iunie - Sfinții Apostoli Petru și Pavel
  • 30 iunie - Soborul celor 12 Apostoli

Moșii de vară 2023. Ce este bine să dai de pomană?

Calendar creștin-ortodox iunie 2023. Pe ce dată pică Rusaliile, Moșii de vară, Sânzienele și Sfinții Petru și Pavel în acest an?

Calendar creștin-ortodox iunie 2023. Pe ce dată pică Rusaliile, Moșii de vară, Sânzienele și Sfinții Petru și Pavel în acest an?

[Sursa foto: colaj pixabay]

Moșii de vară  sunt o sărbătoare religioasă importantă în calendarul ortodox, ce are loc pe data de 3 iunie.

Este important să ții cont de preferințele celor pentru care oferi pomană și să pregătești mâncare și băuturi care le-au plăcut în timpul vieții lor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”- wowbiz.ro

Citeste si: Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța pentru mașinile lor. „Șacalul” și iubita lui au fost arestați- antena3.ro

Se spune că de această Sărbătoare, morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei.

La sate, oamenii trebuie să împartă de pomană săracilor și străinilor, sub nicio formă rudelor sau persoanelor din familie.

Citește și: Calendar ortodox 22 mai 2023. Ce sărbătoare este luni?

Se spune că pomana se dă pentru liniștea sufletească a celui adormit. Aceasta trebuie să fie caldă și pusă în vase de lut noi, cumpărate special pentru această sărbătoare. În anumite zone ale țării, pomana se mai numește și aburel.

De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si